Στην κορύφωση τους βρίσκονται οι προετοιμασίες της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών για την μεγάλη εορτή του Πολιούχου της πόλης μας Αγίου Ανδρέα, την Παρασκευή στις 30 Νοεμβρίου. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πλήθος προσκυνητών και επισκεπτών αναμένεται να εισέλθουν τόσο στον παλιό, όσο και στο νέο Ναό του Αγίου Ανδρέα που αυτές της ημέρες θα αποτελέσουν το επίκεντρο των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων όλης της χώρας. 

Οι προσκυνητές που θα έρθουν στην Πάτρα θα είναι από διάφορα μέρη της Ελλάδος, με τους δύο ναούς να γεμίζουν από κόσμο και να σχηματίζουν ουρές για να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου, αλλά και τα ιερά λείψανα του.

Δεκάδες γκρουπ διοργανώνουν θρησκευτικές εκδρομές για την Πάτρα, προκειμένου να δώσουν το παρών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν, ενώ και οι Πατρινοί θα προσέλθουν μαζικά αυτές τις ημέρες για να ανάψουν ένα κερί για τον Πολιούχο τους. 

Στον Άγιο Ανδρέα οι προετοιμασίες για την μεγάλη αυτή γιορτή έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες, ενώ στην καθιερωμένη σύσκεψη των αργών που έγινε, την Μητρόπολη εκπροσώπησε και φέτος ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλας Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος του ναού του Αγίου Ανδρέα που θα είναι και φέτος τελετάρχης. 

Το παρών στις εκδηλώσεις όπως ήδη έχει γίνει γνωστό θα δώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Παρών θα είναι και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αλλά και πλήθος εκπροσώπων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας. 

Εντυπωσιακή θα είναι από άποψη αριθμού αρχιερέων και η συμμετοχή στον φετινό μεγαλοπρεπή και λαμπρό εορτασμό. Εκτός του οικείου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου, προσκλήθηκαν και θα παραστούν οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, Σύρου και Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ.κ. Συμεών, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο ανήμερα την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αποστόλου Ανδρέου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανήμερα της εορτής, μετά την λιτανεία με την συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της Πάτρας, θα παρατεθεί γεύμα από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο προς τιμή του προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων προσκεκλημένων, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.