Ο Νίκος Τζανάκος για τη διαχείριση των απορριμμάτων αναφέρει:

"Την Παρασκευή 23/11/2018, οι υπογράφοντες ζητήσαμε και επισκεφθήκαμε τον χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στη θέση Ξερόλακκα, προκειμένου να διαπιστώσουμε επί τόπου την κατάσταση.

Επισημαίνουμε πως η υπόθεση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πάτρα βαραίνει τούτη τη στιγμή ως ευθύνη, αποκλειστικά τη Δημοτική Αρχή.

Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μόνον κατ΄ όνομα και όχι στην πραγματικότητα. Τι είδαμε :

Εντυπωσιακή επέκταση των χώρων που θάβονται τα απορρίμματα, εκτός των αδειοδοτημένων και εκτός της υποχρεωτικής προστασίας από γεωύφασμα με ότι αυτό συνεπάγεται. Στις επίμονες ερωτήσεις μας στον Αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, μας αναφέρθηκε ότι έχουν κατατεθεί φάκελοι για αδειοδότηση των νέων χώρων, ενώ ήδη «ανοίγονται» νέοι χώροι.

Ζητήσαμε να δούμε τα σχετικά έγγραφα και μας επιδείχτηκε ένας φάκελος ο οποίος είχε έγγραφα μέχρι 12 χρόνια πριν, το 2006!!

Θυμίζουμε ότι στο τέλος του 2018, λήγει η τρίχρονη παράταση της Άδειας Λειτουργίας για την Ξερολακκα.

Όσον αφορά τον τοίχο αντιστήριξης (εκείνον που κατήγγειλαν σε όλους τους τόνους και απέκλειαν την πόρτα της Ξερόλακκας), διαπιστώσαμε πως εγκαταστάθηκε εργολάβος, ο οποίος έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στο α’ εξάμηνο 2019. Η όλη διαχείριση των χώρων εναπόθεσης των απορριμμάτων, είναι εντελώς απαράδεκτη.

Επιπλέον η τραγική διαχείριση της ανακύκλωσης (από τα μικρότερα ποσοστά σ’ όλη την Ελλάδα) στην οποία  δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε τα τελευταία χρόνια , είναι βέβαιο πως θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδα μετά 2020, οπότε και θα βρεθούμε σε φοβερά δυσχερή θέση.

Η αδυναμία (μάλλον πρόκειται για ‘ιδεολογική’ άρνηση) της Δημοτικής Αρχής να ασχοληθεί στα σοβαρά με την ανακύκλωση,  θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στο Δήμο της Πάτρας, αλλά θα παρασύρει δυστυχώς τη συνολική διαχείριση απορριμμάτων αλλά και το ΧΥΤΑ Φλόκα και τους γειτονικούς Δήμους.

Είναι φανερό πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει στρατηγική, είναι δέσμια του παρελθόντος της και των αγκυλώσεών της, με αποτέλεσμα να πέφτει μέσα στα αδιέξοδα που δημιούργησε.

Αφήνοντας τα όλα στην τύχη, ανοίγοντας παράνομα κύτταρα στην Ξερολακκα.

 Η Δημοτική Αρχή, περιμένοντας να τελειώσει η θητεία της, ακολουθεί την προσφιλή της τακτική. Αφού έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που ανέλαβε, προχωρά σε ημιτελείς παραπλανητικές εξαγγελίες, πως οσονούπω δίνει λύσεις σε όλα τα θέματα, ενώ στην πραγματικότητα οδηγεί την διαχείριση των απορριμμάτων με αυτόματο πιλότο σε αδιέξοδα.

Θα το φθάσει σε αδιέξοδο και θα φορτώσει  την επίλυση του τεράστιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και ιδιαίτερα της ανακύκλωσης, στην επόμενη Δημοτική Αρχή.

Τέσσερα χρόνια και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

 Περηφανεύεται μόνο πως θάβει τα απορρίμματα καλύτερα από τους προηγούμενους και υπόσχεται δίχως αιδώ, να κάνει όλα όσα για χρόνια κατήγγειλε και υποσχόταν να εξαλείψει δίνοντας λύσεις.

Η δημοτική αρχή σε αντίθεση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, σήμερα και με καθυστέρηση 4 χρόνων προσπαθεί να κάνει ότι κατήγγειλε (τοίχος αντιστήριξης, νέο κύτταρο κλπ). Το έλλειμμα που αφήνει πίσω της όμως. λόγω της σοβαρής καθυστέρησης να συμμορφωθεί με τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό, αλλά και με τους κανόνες της ανακύκλωσης είναι τεράστιο και θα αποβεί τραγικό για την Πάτρα τα αμέσως επόμενα χρόνια. 

Θα επανέλθουμε αφού ζητήσουμε εγγράφως από τη Δημοτική Αρχή, να μας παραδοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να έχουμε πλήρη γνώση του τόσο σοβαρού αυτού ζητήματος και αφού συζητήσουμε και με τους τοπικούς συλλόγους."