Με την φυματική σαρανταποδαρούσα, τους «φρουιζελέδες» των Βρυξελλών, τον Σάκη Μουστακίδη και τον Τζον Στόκτον διάνθισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό που συντηρεί το περιβάλλον υπερφορολόγησης για την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων που θα εξυπηρετήσουν τις εκλογικές στοχεύσεις της κυβέρνησης.

«Δεν είχαμε στόχο την υπεραπόδοση» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών για να επαναλάβει σε άλλο σημείο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι είναι θετική η υπεραπόδοση» προσπαθώντας να δικαιολογήσει την οικονομική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης από τους φόρους και τις εισφορές για να προσθέσει «στόχος μας ήταν να είμαστε εντός των στόχων».

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνηση επιτιθέμενος στην Νέα Δημοκρατία. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως τοποθετεί χαμηλά τον πήχη με αποτέλεσμα να τον υπερπηδά ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα. Ο ίδιος δε, απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ) είπε πως πήρε τις καλύτερες ασίστ. Παραλλήλισε μάλιστα τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην παίχτη του NBA Τζόν Στόκτον που είχε ρεκόρ ασίστ και υπενθύμισε παλαιότερη κριτική που είχε κάνει σε βουλευτή της αντιπολίτευσης παρομοιάζοντάς τον με τον παλαίμαχο πασαδόρο του βόλεϊ Σάκη Μουστακίδη.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί αλλά αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ως «ήρεμη δύναμη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διάβασε πρωτοσέλιδα εφημερίδων που άσκησαν κριτική για τα μέτρα περικοπής συντάξεων για να υποστηρίξει: «Γιατί να θριαμβολογούμε; Μας έχετε φτιάξει το πλαίσιο για να συνεχίσουμε ως ήρεμη δύναμη. Ο κόσμος διαβάζει τις εφημερίδες και τι λένε τα κανάλια και μπορεί να συγκρίνει με το τι γίνεται στην πράξη».

Απαντώντας στις 10 ερωτήσεις του κ. Σταϊκούρα, ο κ.Τσακαλώτος είπε:

«1. Ο κ. Σταϊκούρας ρωτά αν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και αν ήταν αχρείαστο το 3ο πρόγραμμα.

Απαντώ πως έχουμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό». Παραδέχθηκε δε την ενισχυμένη εποπτεία λέγοντας: «Εμείς φτάσαμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ; Γι αυτό έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν νομίζω να πιστεύουν οι δανειστές και ο λαός ότι εμείς ευθυνόμαστε για το χρέος. Ουτε Κύπρος, Πορτογαλία είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«2. Πέτυχε ή απέτυχε το πρόγραμμα;

Απαντώ πως εχουμε βγει 2,5 φορές στις αγορές. Εσείς δεν είχατε τις προϋποθέσεις για να βγείτε στις αγορές. Εσείς συζητάγατε για πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Τα επιτόκια είναι υψηλά για διάφορους λόγους. Αν βγούμε ξανά στις αγορές δεσμεύεστε να παραδεχθείτε ότι πετύχαμε; Δεν σας βγήκαν οι συντάξεις. Αν βγούμε στις αγορές θα παραδεχθείτε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα;» συνέχισε με το δεύτερο ερώτημα.

«3. Ο τρόπος διαμόρφωσης του ταμειακού αποθέματος είναι προβληματικός; Έγινε με εσωτερική σταση πληρωμών και υπερφορολόγηση; Σας απαντώ πως η ΝΔ έλεγε να μην πάρουμε απόθεμα αλλά πιστοληπτική γραμμή. Το απόθεμα χτίστηκε από την εκταμίευση του καλοκαιριού και από άλλες εκαμιεύσεις. Εχετε δίκιο ότι θέλει προσοχή η διαχείρισή του»

«4.Είναι θετική ή αρνητική η δημοσιονομική υπεραπόδοση μέσω περικοπής ΠΔΕ, αύξησης φόρους; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ποτέ ότι είναι θετική η υπεραπόδοση. Εχουμε πει ότι ο λόγος που υπάρχει απόδοση είναι μείωση ανεργίας, καλύτερα αποτελέσματα σε μη παραμετρικά μέτρα. Δημιουργεί αξιοπιστία η υπεραπόδοση αλλά ποτέ δεν την είχαμε στόχο. Στόχος μας ήταν να είμαστε εντός των στόχων. Η διαφορά είναι ότι αντίθετα με όσα λεγανε Μητσοτάκης και Γεννηματά ότι εμείς απλώς δίνουμε παροχές … εμείς μπορούμε να σχεδιάζουμε με μόνιμα μέτρα από το 2019 αντί να σχεδιάζουμε έκτακτα μέτρα. Τσακωνόμασταν συνεχώς με τις προβλέψεις ΔΝΤ. Το ΠΔΕ για το 2019 είναι όσο και το 2018. Εσείς το συγκρίνεται με το Μεσοπρόθεσμο. Το 6,7 δις ευρώ είναι μεγαλύτερο από το 2011-12-13-14-15-16 και από το 2017. Αρα μην επενδύετε τόσο πολύ σε αυτό το επιχείρημα. Τώρα που ξοδεύουμε εκ των προτέρων τα 900 εκατ. ευρώ και όχι στο τέλος της χρονιάς θα το ψηφίσετε;» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Στην συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η ΕΕ αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης και βγαίνουν τα ΜΜΕ σας και λένε για ευρωπαίους φρουιζελέδες. Τι θέλετε; Να χτυπά την ελληνική κυβέρνηση η ΕΕ; Θέλετε οι εκλογές να μην έχουν νόημα, να μην έχουμε κοινωνικό κράτος αλλά πολιτική λιτότητας».

Ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην χώρα επικαλούμενος «τα καλά νέα για τις τράπεζες».

Απαντώντας στο ΚΚΕ και την κριτική του περι ταξικού προϋπολογισμού υπερ του κεφαλαίου, υπουργός Οικονομικών είπε: «Τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις από την μη περικοπή συντάξεων και από το πακέτο μέτρων 910 εκατ. ευρώ - σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η επίπτωση της ανάπτυξης που θα βελτιώσει τους αριθμούς- είναι ότι το εισόδημα για το φτωχότερο 10% θα αυξηθεί 7,6%. Για το επόμενο 10% θα αυξηθεί 3,3% για το επόμενο 10% θα ανέβει 2,2%. Δεν μπορεί να είναι ταξικό αυτό. Εχουμε ταξικές στοχεύσεις για τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη. Με τον κόσμο που θελει να έχει δημόσια σχολεία, νοσοκομεία και ενίσχυση εργασιακών δικαιωμάτων».