Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι (1922-1975) ήταν Ιταλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ποιητής μεταξύ άλλων. Πολυσχιδής προσωπικότητα, με έργα που εξυμνούν το υποπρολεταριάτο και τον έρωτα, βρέθηκε δολοφονημένος στην παραλία της Όστια το Νοέμβριο του 1975 από τον Πίνο Πελόζι (ο οποίος, τριάντα χρονιά μετά, απέσυρε την ομολογία του).

Η παράσταση της Αγγελικής Καρυστινού ξεκινά από την δολοφονία του, καθώς ο Παζολίνι «ξυπνάει» σε ένα μεσοδιάστημα, μεταξύ ζωής και θανάτου, ανακαλύπτει το πτώμα του κι αναζητάει τον δολοφόνο του ή μάλλον τα κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του. Και έτσι περνάει η ζωή του μπροστά από τα μάτια του, ενώ ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπος με την μοναξιά του και το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του αιρετικού καλλιτέχνη αναδύονται θραύσματα και αναμνήσεις, οι έρωτες, σκηνές από ταινίες, τα γραπτά του, η μητέρα και ο πατέρας του και το ερώτημα «ποιος σκότωσε τον Πιερ Πάολο Παζολίνι» παραμένει κυρίαρχο στην παράσταση.

Η Αγγελική Καρυστινού, βασιζόμενη στο κείμενο του Γιάννη Σολδάτου («Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο») και σε ντοκουμέντα, κείμενα και συνεντεύξεις του ίδιου του καλλιτέχνη, μας πρόσφερε κάθε δραστηριότητα, κάθε σκέψη, κάθε όραμα του Παζολίνι χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς λογοκρισία. Κατάφερε να ανασυνθέσει επί σκηνής μια αντιφατική προσωπικότητα, κρατώντας ζωντανή την εσωτερική του αντίθεση και δίνοντας συγχρόνως μια συνοχή στην παράσταση. Επιπλέον, δούλεψε με πολύ προσοχή το λόγο, την εκφορά του και την εκφραστική απεικόνιση του. Σκηνοθέτησε πάνω στην ροή των λέξεων, με άριστο ξεδίπλωμα των σκηνών, εστιάζοντας στην ουσία κι επιτυγχάνοντας μια ζεστή αμεσότητα. Η κινησιολογία ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη κι εξέφραζε εύστοχα την εκάστοτε ψυχολογική κατάσταση του χαρακτήρα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα βίντεο που έφτιαξε ο Σπύρος Παπαρούλιας με αποσπάσματα από τις ταινίες του Ιταλού δημιουργού: με παρέσυραν κι ένιωσα πως ήμουν μέσα στον κόσμο των ταινιών του Παζολίνι. Η θρυλική Μαρία Κάλλας κάνει την εμφάνισή της μέσω βίντεο και συγκινεί: μια μεγάλη τραγουδίστρια, το δώρο του θεού στον άνθρωπο, όπως είχε πει ο ίδιος ο Παζολίνι. Το υποβλητικό σκηνικό του Γιώργου Λυντζέρη παρείχε το κατάλληλο υπόβαθρο για την αφήγηση: αφενός μας μετέφερε στην παραλία, στον τόπο που βρέθηκε νεκρός ο ήρωας, αφετέρου μας έδωσε την ατμόσφαιρα σκηνικού ταινίας. Το κοστούμι και τα σκηνικά αντικείμενα, απλά και λειτουργικά, βοήθησαν τον ηθοποιό να ερμηνεύσει άνετα τον ρόλο και να κινηθεί με ευκολία στο χώρο. Τέλος, οι φωτισμοί της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου τόνισαν σημεία του σκηνικού στις κατάλληλες στιγμές και υπογράμμισαν τις ερμηνευτικές εντάσεις του ηθοποιού.


Ο Ένκε Φεζολλάρι εντυπωσιάζει στον ρόλο του Παζολίνι: άλλοτε δυνατός και οργισμένος κι άλλες στιγμές υπερευαίσθητος και γλυκός, απογοητευμένος αλλά κι ενθουσιασμένος, απότομος κι ευγενικός, ζωντανεύει όλες τις αντιθέσεις με πειστικότατη εναλλαγή εκφράσεων. Η χροιά της φωνής του, οι κινήσεις του, ο ρυθμός του, έμοιαζαν σα να ήταν αυθόρμητα και όχι σκηνοθετημένα. Ζούσε το ρόλο που ενσάρκωνε και έβαζε τον θεατή μέσα στο όραμά του. Ένας υπέροχος ηθοποιός που έδωσε το στίγμα του σε έναν πολύ δύσκολο ρόλο.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια εξαιρετική, ρεαλιστική και συγχρόνως ονειρική παράσταση που θα δημιουργήσει στον θεατή αισθήματα πόνου, χαράς, θυμού, έντασης και οργής. Απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν την προσωπικότητα και το έργο του Παζολίνι για να τον ξαναθυμηθούν και σε όσους δεν ξέρουν ποιος ήταν και δεν έχουν δει τις ταινίες του ώστε να τον γνωρίσουν. Μια πραγματικά ξεχωριστή παράσταση.

Στοιχεία παράστασης
Διασκευή: Γιάννης Σολδάτος – Αγγελική Καρυστινού
Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Αγγελική Καρυστινού
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Αγγελίτσα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Βίντεο: Σπύρος Παπαρούλιας
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Κομμώσεις: The tramp
Μακιγιάζ: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
Παραγωγή: Όψεις Πολιτισμού
Ερμηνεύει ο Ένκε Φεζολλάρι
Διάρκεια: 70’ χωρίς διάλειμμα

Η παράσταση παίχτηκε στις 24 &25 Νοεμβρίου στο ανανεωμένο θέατρο «ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ», το οποίο φέτος είναι υπό τη διεύθυνση της ηθοποιού, σκηνοθέτριας κι ενδυματολόγου Ελένης Καραμούζη.