Με το σύνθημα αυτό ο Νίκος Τζανάκος ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα και στα πλαίσια του forum Ανάπτυξης την εκδήλωση της δημοτικής του παράταξης στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.

Στην κατάμεστη αίθουσα οι παρευρισκόμενοι οραματίστηκαν μια άλλη Πάτρα, αυτή του μέλλοντος, που σε συνεργασία με την ιστορία της και το πρόσφατο παρελθών της θα γίνει ξανά η πόλη που αξίζει στους πατρινούς.

Μια Πάτρα χωρίς αποκλεισμούς και ιδεοληψίες σε αγαστή συνεργασία με κάθε επιστημονικό σύλλογο και με κάθε πολίτη που αγαπά το μέρος που ζει.

Ένα από τα αβίαστα συμπεράσματα της εκδήλωσης ήταν πως Πάτρα πρέπει τώρα , όσο είναι καιρός, να σχεδιάσει το αύριο και σε συνεργασία με φορείς όπως το πανεπιστήμιο και τα επιμελητήρια να μην χάσει άλλο χρόνο και να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσης, σε κάθε δείκτη ανάπτυξης, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία.

Κλείνοντας ο Νίκος Τζανάκος τόνισε  πως «οι εποχές έχουν αλλάξει, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και σωτήρες, όποιος αγαπάει την πόλη του ας εργαστεί μαζί μας ...εμείς ήδη ξεκινήσαμε!!!».

Εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους οι τεκμηριωμένες ομιλίες ειδικών επιστημόνων οι οποίοι αναφέρθηκαν σε «εργαλεία» που έχει στα χέρια της η πόλη και τα οποία μένουν δυστυχώς αναξιοποίητα.    

Πιο αναλυτικά:

Προτάσεις για να εξελιχθεί η Πάτρα σε σύγχρονη και βιώσιμη πόλη κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η δική μας πόλη» Νίκος Τζανάκος, επιχειρώντας το δικό του αναπροσανατολισμό μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του Ελεύθερου Βήματος του 21ου Forum Aνάπτυξης – Money Show Πάτρας, το βράδυ της Κυριακής, στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αστήρ».

«Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στην Πάτρα», είναι το σύνθημα – προτροπή του Νίκου Τζανάκου, ο οποίος τόνισε με έμφαση πως «έχουμε σαν πόλη, εννοώντας όλο το θεσμικό δυναμικό της, λύσεις για κάθε πρόβλημα της πόλης», παρουσιάζοντας μελέτες και προτάσεις που έχουν γίνει για όλα τα μείζονα ζητήματα, όπως το θαλάσσιο μέτωπο και η αξιοποίησή του, οι προτάσεις για την ανάπλασή του, η δυνατότητα ανάπτυξης μέσα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Νότιας Πάτρας, η αξιοποίηση του Παναχαϊκού, το έργο πνοής του Πείρου Παράπειρου, το μεγάλο στοίχημα της ανακύκλωσης που όπως ειπώθηκε, από 3η Πόλη στις 300 το 2011 το 2018 φθάσαμε στην 95η θέση ενώ στις ταχύτητες στο ιντερνετ από 2η πόλη στην Ελλάδα το 2011 βρεθήκαμε στην 39η ανάμεσα σε 50 πόλεις!

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο ίδιος ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, ο οποίος τόνισε πως στόχος της πολιτικής συζήτησης ήταν να πρωταγωνιστήσει η ψύχραιμη καταγραφή προτάσεων από ειδικούς επιστήμονες.

«Αν πραγματικά θέλουμε να σχεδιάσουμε την ταυτότητα της πόλης για τα επόμενα 50 χρόνια πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πίσω», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα του θαλάσσιου μετώπου ή του σχεδιασμού βασικών υποδομών.

Και προσέθεσε με έμφαση: «Η Πάτρα έχει μια σειρά από εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει. Έχει ψηφιοποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, έχει συγκεκριμένες μελέτες από το Πανεπιστήμιο, έχει κανονισμό καθαριότητας, έχει αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Όλα αυτά εάν διαβαστούν με το πρίσμα των σημερινών δεδομένων μπορούν να συμβάλλουν στην ισχυρή ώθηση που έχει ανάγκη η πόλη», θέτοντας σε διάλογο ένα μέρος του σπουδαίου έργου που έχει παραχθεί στην πόλη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο επί σειρά ετών δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο οποίος επεσήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, γνώσεις και θέληση για προσφορά.

Αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου

Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρώην πρύτανης του Παν/μίου Πατρών, καθηγητής Σταύρος Κουμπιάς, ο οποίος παρουσίασε την επιστημονική προσέγγιση που έχει εκπονηθεί το 2010 σε συνεργασία του Δήμου Πατρέων και Πανεπιστημίου Πατρών- υπό την επιστημονική του ευθύνη- για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και όπως είπε, χρειάζεται να επικαιροποιηθεί μόνον. Ο κ. Κουμπιάς παρατήρησε, μάλιστα, πως η Πάτρα παρά το γεγονός ότι έχει ένα Πανεπιστήμιο, ένα ΑΤΕΙ και τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα στερείται υποδομών ώστε να είναι μια έξυπνη αυτοματοποιημένη πόλη, σε αντίθεση με τον Δήμο Τρικκαίων που να και δεν έχει Πανεπιστήμιο θεωρείται ως την πλέον ραγδαία τεχνολογικά αναπτυσσόμενη πόλη στην Ευρώπη. «Έχουμε μεγάλο πλούτο, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτος με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμους πόρους ως πόλη», παρατήρησε, εκτός των άλλων, ο κ. Κουμπιάς.

Αναβάθμιση του περιβάλλοντος

Την αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της Πάτρας, αισθητικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά, πρότεινε η πολιτική μηχανικός, δρ. πολεοδόμος – χωροτάκτης Εύα Αθανασοπούλου, επιχειρώντας μια ειδική χωροταξική προσέγγιση στο θέμα. Ανέλυσε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε ζώνης, σκιαγράφησε τα προβλήματα και τόνισε πως μέσα από το Master plan θα αναδειχθεί:

  1. Ο Μητροπολιτικός χαρακτήρας της Πάτρας και του Θαλάσσιου Μετώπου
  2. Η Ανάπλαση – Αξιοποίηση του Χώρου και της Ευρύτερης Περιοχής
  3. Αντιστοιχία –Συμπληρωματικότηα Χρήσεων /Δραστηριοτήτων  με την Πόλη
  4. Οι εμπλεκόμενοι φορείς Ελληνικό Δημόσιο, Δήμος και ΟΛΠΑ καλούνται να συνομιλήσουν για τις επιμέρους πολιτικές και στόχους τους για το μέλλον της περιοχής.

Αναζωογόνηση της παραλιακής

Προτάσεις για την αναζωογόνηση της παραλιακής περιοχής της Νότιας Πάτρας κατέθεσε ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πάτρας, Γιάννης Πανταζόπουλος, παρατηρώντας ότι σήμερα η πόλη είναι αποκομμένη από την θάλασσα και έχει περιορισμένη πρόσβαση στο βουνό, γεγονός που καθιστά περιορισμένη τη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδικότερα, κατέθεσε τις τρεις παρακάτω προτάσεις:

1η) Πολεοδομικός Σχεδιασμός για ολόκληρη την περιοχή του Επιχειρησιακού Κέντρου, καθορισμός χρήσεων γης, καθορισμός όρων για την διαφύλαξη της ιστορικότητας και την ανάδειξη των σημαντικών κτιρίων και μέτρα για την αποκατάσταση της συνέχειας του πολεοδομικού ιστού.

2η) Εναλλακτική πρόταση: Η νέα διπλή Σ.Γ. του ηλεκτροκίνητου τραίνου να κατασκευαστεί κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων και να φτάσει υπογειοποιημένη μέχρι το νέο λιμάνι, με την δυνατότητα  χρήσης και από τον προαστιακό. Αυτό για να αποφευχθεί το τοίχος που αποκλείει τη νότια.

3η) Ανάκτηση του χώρου του παλαιού Σ.Σ. του Αγίου Ανδρέα  –  Δημιουργία αστικού άλσους αναψυχής /πολιτισμού και ανάκτηση της γραμμικής ζώνης της υφιστάμενης γραμμής – Δημιουργία  πράσινης διαδρομής/γραμμικό πάρκο.

Έργο πνοής ο Πείρος

Έργο πνοής χαρακτήρισε το Φράγμα Πείρου – Παράπειρου ο τέως αντιδήμαρχος, Πολιτικός Μηχανικός και επιβλέπων μηχανικός του έργου, Γιώργος Λάζαρης, παρουσιάζοντας τις προοπτικές που θα έχει για την πόλη της Πάτρας. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, ανέφερε πως εργάστηκαν 200 άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων για 9 χρόνια περίπου, μέσα από την απασχόληση μηχανημάτων, ενώ τόνισε πως με την δημιουργία θέσεων εργασίας στο Φορέα Διαχείρισης, την ανάπτυξη επιχειρήσεων εστίασης πέριξ του φράγματος, τη δημιουργία τουριστικών επιχειρήσεων προσωρινής διαμονής και τη χωροταξική μελέτη ανοίγονται άλλες προοπτικές για την περιοχή του Αστερίου και της ευρύτερης περιφέρειας.  

Προτεραιότητα το Παναχαϊκό

Η προστασία και ανάδειξη του Παναχαϊκού θα αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες της παράταξής μας στο δήμο Πατρέων, ανέφερε από την πλευρά του ο γεωλόγος –γεωτεχνικός Σταύρος Χόνδρος, μιλώντας για την σπουδαιότητα της βιώσιμης διαχείρισης. Εστίασε στην αναγκαιότητα σύστασης ενός κοινού φορέα οικοτουρισμού και θρησκευτικού τουρισμού, ενώ πρότεινε η περιοχή να αναδειχθεί σε Περιφερειακό Πάρκο.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δικηγόρος Γιώργος Βγενόπουλος, ενώ το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων παρέμεινε αμείωτο μέχρι το τέλος.