Κατά των καταλήψεων που υποκινούνται για τα ζητήματα της Μακεδονίας και της Βόρειας Ηπείρου είναι αποφασισμένοι να τεθούν, σε περίπτωση που χρειαστεί, οι μαθητές της Πάτρας και ο σύλλογος που έχουν δημιουργήσει. 

Το θέμα αυτή τη στιγμή απασχολεί τις σχολικές κοινότητες της Μακεδονίας, της Βορείου Ελλάδος, αλλά και της Αττικής και όχι τόσο αυτές της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Είναι όμως ένα ζήτημα που σίγουρα θα τεθεί σε περίπτωση που οι καταλήψεις αυτές επεκταθούν σε πανελλήνιο επίπεδο, κάτι που όπως έχει φανεί είναι και η επιδίωξη των υποκινητών τους. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις των μαθητών κρύβονται ακροδεξιές ομάδες και κυρίως η Χρυσή Αυγή που προσπαθεί να καπηλευθεί τις καταστάσεις και τις συγκυρίες που υπάρχουν, πάνω σε εθνικά ζητήματα που πράγματι έχουν απασχολήσει τις σχολικές κοινότητες και τους μαθητές. 

Τέτοιου είδους καταλήψεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε σχολεία της Κατερίνης, της Έδεσσας, των Σερρών, του Κιλκίς και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Το συντονιστικό μαθητών της Πάτρας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κινηθεί κατά της επέκτασης τέτοιων καταλήψεων στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, θεωρώντας ότι τα ζητήματα αυτά είναι κρίσιμα, αλλά δεν έχουν να κάνουν με τις σχολικές κοινότητες και τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. 

Ήδη πάντως σε πανελλήνιο επίπεδο η Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό έχει προβεί σε συλλογή υπογραφών και καλεί σε άμεση αντιφαστιστική δράση με ανακοίνωσή της που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: 

"Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία. Συγκεκριμένα, είδαμε καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα, πορείες μαθητών σε πόλεις της Β. Ελλάδας, ακόμα και στοχοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών από φασίστες.

Σαν να μην έφτανε αυτό τις επόμενες μέρες έχει κυκλοφορήσει στα social media κάλεσμα για πανελλαδική μέρα καταλήψεων με ανάλογο περιεχόμενο. Καταγγέλλουμε και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια που σπέρνει το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία μας"