Μοιάζει σαν πρωτοχρονιάτικο λαχείο για τον δήμο Δυτικής Αχαΐας. Για την Κάτω Αχαΐα, για όλη την περιοχή. Θα 'ναι ένα σπουδαίο έργο πνοής, που θ' αλλάξει άρδην την εικόνα της περιοχής και θα δώσει απλόχερα προοπτική.

Η χαρμόσυνη είδηση ήρθε πριν λίγες μέρες. Με εισήγηση της ειδικής γραμματείας διαχείρισης τομεακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εγκρίθηκε ομόφωνα η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», η πρόταση που είχε υποβάλλει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας για την Ανάπλαση του κτιρίου των αποθηκών ΑΣΟ και την μετατροπή τους σε Βιοκλιματικό Πολιτιστικό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Το πρότζεκτ μπαίνει στον άξονα «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.047.120 €. Μ' αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί ο δήμος Δυτικής Αχαΐας για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο, με βάση την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Φεβρουάριο του 2022.

Η εφημερίδα "Πελοπόννησος" εξασφάλισε τις λεπτομέρειες του πρότζεκτ και τις παρουσιάζει:

* Το κτίριο των πρώην Αποθηκών του ΑΣΟ στην Κάτω Αχαΐα βρίσκεται έναντι του Δημαρχείου. Πρόκειται για ένα ισόγειο δίχωρο κτίριο με εμβαδόν 612,00 τετραγωνικών μέτρων τέως ιδιοκτησία ΑΣΟ, στη θέση Βίγλα, εντός σχεδίου πόλης Κάτω Αχαΐας.

Το κτίριο των Αποθηκών του ΑΣΟ έχει εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα στην τύχη του, παραμένει εντελώς ασυντήρητο για πολλά χρόνια και έχει υποστεί μεγάλες φθορές, ρηγματώσεις από σεισμούς, καταρρεύσεις τμημάτων, αποσάθρωση κονιαμάτων δόμησης, παραμορφώσεις στη στέγη και καταστροφές στα δάπεδα, στα κουφώματα και στα επιχρίσματα.

* Με βάση την Τεχνική Έκθεση, οι ρηγματώσεις οφείλονται στην ανεπάρκεια και τη μειωμένη αντοχή του κτιρίου έναντι των σεισμικών δυνάμεων. Από το 2011 άρχισε η προσπάθεια για επανάχρηση των συγκεκριμένων αποθηκών και έγιναν σχέδια και στατικές μελέτες. Δεν μπόρεσαν, όμως, να τύχουν χρηματοδότησης σε κατάλληλα προγράμματα και το όλο εγχείρημα «πάγωσε».

Ο δήμος Δυτικής Αχαΐας εκπόνησε ένα master plan για το κτίριο των πρώην Αποθηκών ΑΣΟ:

1. Η προτεινόμενη ανακαίνιση και επανάχρηση των αποθηκών ΑΣΟ δεν φορτώνει κι άλλο δομικό όγκο στον αστικό ιστό της πόλης και ταυτόχρονα δίνει λύση στην ανάγκη για μία πολυλειτουργική αίθουσα συνάθροισης κοινού για τις ανάγκες του Δήμου (συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτές κ.λπ.).
Σημειωτέον δε ότι το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί εμβληματικό τοπόσημο για την περιοχή. Οι σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ αποτελούν ένα κομμάτι της νεότερης ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.

2. Η πρόταση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για «Ανάπλαση του κτιρίου των Αποθηκών ΑΣΟ και μετατροπή τους σε βιοκλιματικό πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου», προβλέπει ότι θα αξιοποιηθεί πάνω από το 80% της επιφάνειας του κτιρίου για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα παρέχει ο Δήμος χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα στους πολίτες, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της επιφάνειας του κτιρίου θα αξιοποιηθεί για οικονομικές δραστηριότητες (εστίασης-αναψυχής) βοηθητικές και συνυφασμένες με την κύρια χρήση.

3. Οι οικονομικές δραστηριότητες θα ασκηθούν αποκλειστικά από ιδιώτη μέσω εκμίσθωσης μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Με βάση τις χρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό που θα διαθέσουν ο Δήμος και ο ιδιώτης μισθωτής για τους χώρους που του αναλογούν, διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία του κτιρίου τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και για οκτώ μήνες τον χρόνο.

4. Στην «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων» θα δημιουργηθεί ένα Συνεδριακό Κέντρο που ανάλογα θα μετατρέπεται και θα χρησιμοποιείται για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια, ομιλίες, σχολικές εορτές αποτελώντας έναν κόμβο πολιτισμού. Ο Δήμος θα διοργανώνει εκδηλώσεις ο ίδιος αλλά και θα παρέχει την αίθουσα, χωρίς αντάλλαγμα, σε συλλόγους της περιοχής και άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους χρήστες καλύπτοντας την ανάγκη για χώρους πολιτισμού και εκδηλώσεων στην περιοχή του Δήμου.

5. Στο κεντρικό «Χολ» θα υπάρχει γραφείο πολλαπλών χρήσεων για την εξυπηρέτηση των εκδηλώσεων της κεντρικής αίθουσας, όπως πληροφορίες και γραμματεία. Θα μπορούν επίσης να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και άλλες εικαστικές δράσεις, ενώ παραμένει ταυτόχρονα συνδετικός ιστός του κτιρίου με τον κυρίως χώρο του συνεδριακού κέντρου, που θα μπορεί να λειτουργεί σαν δεύτερος πολυχώρος. Στους χώρους γραφείων προβλέπονται 3 γραφεία που θα λειτουργούν σε συνεχή βάση όλο το χρόνο. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει και το γραφείο Δημάρχου με δυνατότητα υποδοχής υψηλών προσκεκλημένων, γραφείο διοίκησης - γραμματείας, αποθήκη και χώροι υγιεινής. Επιπλέον, ο Ιδιώτης που θα προκύψει από διαγωνισμό θα λειτουργήσει το «Καφέ-Μπαρ».

6. H κυρίως αίθουσα θα είναι χωρητικότητας 150 ατόμων. Όλοι οι χώροι του αναδιαμορφωμένου αυτού κτιρίου θα είναι σχεδιασμένοι και εύκολα προσπελάσιμοι από ΑΜΕΑ.