Για τους κατοίκους της Πάτρας και τους επισκέπτες της πόλης το Κάστρο της πόλης αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο, που δεσπόζει πάνω απο τον κύριο όγκο της πολης

Το Κάστρο της Πάτρας βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Παναχαϊκό. Η ίδρυσή του τοποθετείται τον 6ο μ.Χ. αιώνα επί Ιουστινιανού. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε ήδη καταρρεύσει.


Τα τείχη του περικλείουν μια έκταση μεγαλύτερη των 22 στρεμμάτων και το οχυρωματικό σύμπλεγμα τάφρων πύργων και προμαχώνων συγκροτούσε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική άμυνα για την πόλη έως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων απέκρουσε με επιτυχία πλήθος βαρβαρικών επιθέσεων, ενισχύθηκε από τους Φράγκους και έπεσε δύσκολα στα χέρια των Τούρκων. Ξαναγύρισε στα χέρια των Ελλήνων μετά την απελευθέρωσή του το 1828 από το στρατηγό Μαιζόν.


Ο μύθος της "Πατρινέλας"

Επίσης θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί ο λαϊκός μύθος που είναι σχετίζεται με αυτό και οφείλεται σε ένα άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων του οποίου ο κορμός είναι εντοιχισμένος σε μια ειδική εσοχή της τοιχοποιίας. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα ονομάζεται "Πατρινέλα" και πιστεύονταν ότι προστάτευε την πόλη από τις επιδημίες και τα βράδια θρηνούσε τους νεκρούς κατοίκους της πόλης.