Μία εβδομάδα πριν τον εορτασμό της 3ης Δεκέμβρη – Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία απειλείται με διακοπή ρεύματος μονογονείκή οικογένεια στην Ερυθραία που έχει στη φροντίδα της παιδί με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Η μητέρα που μετά από χρόνια ανεργίας προσελήφθη με σύμβαση ορισμένου χρόνου -τα περίφημα 8άμηνα ΕΣΠΑ- στο Δήμο Κηφισιάς, απειλούμενη να ενταχθεί ξανά στο μακρύ κατάλογο της ανεργίας, ζει με το πενιχρό ποσό των 460 περίπου ευρώ και το προνοιακό επίδομα που δικαιούται το παιδί. Οικογένεια πτωχευμένη λόγω της κρίσης προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με αξιοπρέπεια.

"Δυστυχώς τα κοινωνικά επιδόματα και οικονομικές πολιτικές που σχεδιάζονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πρόσθετες ανάγκες της αναπηρίας ή τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε αναπηρίας, λαμβάνοντας στα περίφημα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία ακόμα και τα επιδόματα αναπηρίας δεν μπορούν να βοηθήσουν τους φτωχότερους των φτωχών να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η μητέρα που έχει στη φροντίδα της εκτός από την 9άχρονη διαβητική και την αδελφή της άτομο με ψυχική πάθηση δεν ζητάει ελεημοσύνη. Ζητάει απλά και ταπεινά η ΔΕΗ να ρυθμίσει το χρέος της σύμφωνα με την ικανότητα της να ανταποκριθεί στις μηνιαίες δόσεις και στην κατάθεση προκαταβολής σε ποσό που έχει την δυνατότητα να καταθέσει. Η ΔΕΗ στην παρούσα στιγμή ζητάει από την μητέρα να καταθέσει ως προκαταβολή το ποσό των 1150€, Είναι εμφανές ότι μία οικογένεια με τεράστια οικονομικά προβλήματα αδυνατεί να καταθέσει αυτό το ποσό" αναφέρει ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών.

Αναλυτικά η επιστολή

"Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Πρόεδρε, ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Στην 20ετή δράση του έχει συνεισφέρει στον τομέα της ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για τον Σ.Δ. μια πάθηση που χαρακτηρίζεται ως η μάστιγα του 21 ου αιώνα , στον τομέα της πρόληψης και στον τομέα της διεκδίκησης εκείνων των κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών υγείας που θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της πάθησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων και των
οικογενειών τους.

Με το παρόν έγγραφό μας, λίγες ημέρες πριν την 3 η Δεκέμβρη – Εθνική ημέρα ΑμεΑ, μητέρα 9αχρονου παιδιού με Σ.Δ. τύπου 1 επικοινώνησε με τον ΣΥ.Ν.Ε.Δ. κα μας ενημέρωσε για την αδυναμία της να καταβάλλει το σύνολο του ποσού που ζητείται από την ΔΕΗ, ως προκαταβολή για να μπορέσει να ρυθμίσει το συνολικό χρέος της σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, η κ. Θ.Φ, με αριθμό παροχής ρεύματος 703-----------, κάτοικος Ερυθραίας, βρέθηκε σε κατάσταση χρεωκοπίας στην αρχή της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας. Η αδυναμία επαρκούς στελέχωσης των σχολικών μονάδων με σχολικούς νοσηλευτές υποχρέωνε την μητέρα να βρίσκεται κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου δίπλα στην κόρη της για τον έλεγχο του διαβήτη της μικρής. Η οικογένεια σημειώνουμε ότι είναι μονογονεϊκη και
στο άμεσο συγγενικό περιβάλλον της μητέρας υπάρχει και αδελφή με σοβαρή ψυχική πάθηση νοσηλευόμενη σε κλινική. Όπως καταλαβαίνετε με πενιχρά μέσα η μητέρα προσπαθεί να λύσει τα θέματα επιβίωσης της ίδιας, της διαβητικής κόρης της και να συνεισφέρει στις ανάγκες της αδελφής της.

Η μητέρα με την πρόσληψη σχολικού νοσηλευτή στο σχολείο της μικρής κατάφερε να προσληφθεί για ένα 8άμηνο στον Δήμο Κηφισιάς, χωρίς να γνωρίζει εάν θα εξακολουθεί να εργάζεται μελλοντικά. Εργαζόμενη μέσω 8άμηνων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, προσπαθεί να καλύψει τις οφειλές του παρελθόντος και να επιβισει στο σήμερα!

Απευθύνθηκε στη ΔΕΗ για να ρυθμίσει το χρέος της με δόσεις. Όμως το ποσό των 500€, που μπορεί να διαθέσει ως προκαταβολή, δεν επαρκεί για τη ρύθμιση των δόσεων, αφού το απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα των δόσεων δεν λαμβάνει υπόψη του τα κριτήρια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανθρώπων, που ανήκουν σε ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, όπως η κ. Φαντοπουλου. Σημειώνεται ότι ο υπάλληλος της ΔΕΗ ανέφερε ότι
πρέπει να διαθέσει το ποσό των 1150€ , γιατί έτσι υπαγορεύει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης των δόσεων. Όπως σημείωσε ο υπάλληλος εάν δεν πληρωθεί το ποσό ή δεν δοθεί η προκαταβολή η ΔΕΗ θα προχωρήσει από την Δευτέρα 26.11.2018 σε διακοπή ρεύματος. Φυσικά η μητέρα τρέμει στη σκέψη ότι οι δόσεις δεν μπορούν να διαμορφωθούν σε ποσό ικανό να μπορεί να το εξυπηρετήσει. Αυτή τη στιγμή στη μητέρα και τη μικρή, που της χορηγείται ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου ανεβοκατεβαίνουν λόγω της αναταραχής που έχει δημιουργηθεί , μόνο απόγνωση κυριαρχεί.

Στην παρούσα στιγμή, τα έσοδα της μονογονεϊκής οικογένειας προέρχονται από τον πενιχρό μισθό της 8άμηνης σύμβασης της μητέρας με τον Δήμο Κηφισιάς, και από το προνοιακό επίδομα που λαμβάνει το παιδί για τις ανάγκες της κοστοβόρας πάθησης του Σακχαρώδη Διαβήτη. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μητέρα είχε περιουσιακό στοιχείο (κατοικία), το οποίο πριν βγει σε πλειστηριασμό για την οφειλή του χρέους της στην εφορία είχε κατασχεθεί από το έτος 2013 εις χείρα τρίτου (εφορία). Τα αποδεικτικά που επιβεβαιώνουν ότι το σπίτι εκπλειστηριάστηκε δεν λαμβάνονται υπόψη από την ΔΕΗ ώστε να ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο η μονογονεϊκή οικογένεια , διότι αφορούν το παρών οικονομικό έτος 2018, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα δέχεται τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου οικονομικού έτους. Εν κατακλείδι οι κοινωνικές πολιτικές χτίζονται σε πήλινα πόδια.

Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Πρόεδρε, είναι αδιανόητο σε μία στιγμή που σε όλους τους τόνους ανακοινώνεται ότι η χώρα μας αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε τροχιά αναπτυξιακής πολιτικής να μην υπάρχουν μέτρα και πολιτικές αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες τους όπως η οικογένεια της κ. Θ.Φ.

Δώστε λύση τώρα για να μην διακοπεί το ρεύμα σε σπίτι που διαβιεί μικρό παιδί ινσουλινοεξαρτώμενο. Οι άνθρωποι δεν είναι απλοί αριθμοί. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας".