Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και την μεταφορά της αρμοδιότητας από το κεντρικό Κράτος στους Δήμους, προκειμένου να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα, επανέλαβε, χθες από την Πάτρα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας πλέγμα παρεμβάσεων που θα ανακουφίσει σημαντικά τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Χατζηδάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, χθες το πρωί, στο πλαίσιο του
οικονομικού πολυσυνεδρίου « 21ο Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018», με κεντρικό θέμα: «Ο ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ευλογία ή κατάρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων», στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ».

Όπως είπε, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και επενδύσεις αναβαθμίζοντας τις περιουσίες των Ελλήνων, επισημαίνοντας ότι βασίζεται σε συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις, με βάση τη λογική «λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες – στήριξη των επενδύσεων και της
επιχειρηματικότητας».

Χαρακτήρισε «μεγάλη θεσμική τομή» τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό Κράτος στους Δήμους, η οποία αλλάζει ουσιαστικά την αρχιτεκτονική του Κράτους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

«Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες μπορούν να βλέπουν άμεσα πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν. Και οι δήμοι θα είναι υπόλογοι στους δημότες τους ώστε να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους για αναβάθμιση υποδομών και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες θα αυξήσουν την αξία των ακινήτων των φορολογουμένων», ανέφερε.

Μάλιστα, σημείωσε πως θα υπάρχει ένας μηχανισμός εξισορρόπησης μεταξύ δήμων, ώστε όσοι θα έχουν λιγότερα έσοδα να μπορούν να αντισταθμίζουν τη διαφορά, με μεταφορά από αυτούς που θα εισπράττουν περισσότερα. «Είναι πράγματι μεγάλη τομή να περάσουμε από μια αντίληψη τοπικών αρχόντων-συνδικαλιστών σε μια άλλη, σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη, με τους τοπικούς άρχοντες να είναι υπόλογοι στους δημότες τους, που θα τους παρακολουθούν στενότερα για τη διαχείριση των χρημάτων τους», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η παρέμβαση εναρμονίζει σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα με τα κρατούντα στην Ευρώπη.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης, λέγοντας: «Η κυβέρνηση ξέχασε την υπόσχεσή της ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος και δεν διορθώνεται καταργείται. Όχι μόνον καταργήθηκε αλλά αυξήθηκε ακόμα και σε λαϊκές συνοικίες της χώρας μας».

Ανέφερε τη δέσμευση της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. «Αυτή η κίνηση υπολογίζουμε ότι θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μια ρύθμιση περιορισμένης έκτασης που αφορά ένα κομμάτι της κοινωνίας.

Εμείς σκοπεύουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο, ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη η οποία έχει υποστεί απανωτά πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης», επεσήμανε.


Πρωτοβουλίες - Ανάσα

Απαρίθμησε και τις άλλες πέντε σημαντικές παρεμβάσεις που θα δώσουν «ανάσα» στην αγορά ακινήτων ως εξής:

-Έκπτωση 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. «Με χορήγηση έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε την αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, προστατεύουμε το περιβάλλον και ομορφαίνουμε τις πόλεις και τα χωριά μας.Παράλληλα, δημιουργούμε κίνητρα ενάντια στη μαύρη εργασία, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι εκτεταμένη στον συγκεκριμένο χώρο», είπε.

-Μείωση γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων: «Σήμερα για ένα συμβόλαιο ένας πολίτης μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 3 μήνες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Δεν γίνεται εν έτει 2018 να χρειάζεται να πάρεις τρία διαφορετικά πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας αντί να υπάρχει μια ενιαία βάση δεδομένων.

Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο. Και ο στόχος μας είναι στην πορεία να είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά».

- Στήριξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο έχει θετική επίδραση ταυτόχρονα στους ιδιοκτήτες, στο περιβάλλον και στον κατασκευαστικό κλάδο. «Συμβάλλει με χρήματα των Βρυξελλών στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, κινητοποιώντας ταυτόχρονα μια σειρά από επαγγέλματα που κινούνται στον χώρο της οικοδομής.

Και για αυτόν τον λόγο θα εξετάσουμε τις δυνατότητες που μπορούν να υπάρχουν μέσω και του πακέτου Γιούνκερ, για διεύρυνση των δυνατοτήτων του
προγράμματος, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας», τόνισε.

- Ανάπτυξη του “silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας, κάνοντάς τους, πχ, φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας.

- Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων. «Η οικοδομή υπέστη μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι προτεραιότητά μας να σταθεί ξανά στα πόδια της αυτός ο κλάδος, ο οποίος δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολλούς τομείς της οικονομίας μας», δήλωσε.


Έγκλημα η υπερφορολόγηση

Την εκδήλωση «άνοιξε» η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων Ν. Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη, η οποία τόνισε πως «η υπερφορολόγηση των
ακινήτων αποτελεί «έγκλημα» και κάλεσε τους ιθύνοντες να προχωρήσουν σε αναπροσανατολισμό στον αντίποδα των καταστροφικών τακτικών τους.

Στην εισαγωγική της ομιλία περιέγραψε την σημερινή κατάσταση λέγοντας πως «μέσα στο 2018 σημειώθηκε ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των αγοραπωλησιών και των τιμών των ακινήτων αλλά και στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας», παρά την «ανελέητη επίθεση» που δέχθηκε.

«Ας καταλάβουν οι ιθύνοντες επιτέλους ότι η υπερφορολόγηση είναι έγκλημα κατά του Έλληνα πολίτη και κατά της χώρας μας. Ας δουν έστω και τώρα, ότι ακόμα και μια ανεπαίσθητη κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων αρκεί για να επηρεάσει θετικά και πολλαπλασιαστικά την οικονομία. 

Ας συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες, παρόντες και μελλοντικοί, ότι επιβάλλεται να επενδύσουν σοβαρά στη βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι το ακίνητο, το οποίο σε συνδυασμό με το ιδανικό και σπάνιο φυσικό περιβάλλον, μπορεί να απογειώσει και την άλλη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό», ανέφερε η κυρία Αθανασιάδη.


Μας ζητούν λύτρα και όχι φόρους

Για «καταβολή… λύτρων αντί για φόρων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτος Παραδιάς,
περιγράφοντας τις συνεχείς προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην χώρα μας, τονίζοντας πως οι φόροι που έχουν επιβληθεί δεν είναι δίκαιοι εφόσον δεν βασίζονται στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Μίλησε για «Γολγοθά» των ιδιοκτητών, εφόσον όπως είπε «η ιδιοκτησία αποκτά συνεχώς περισσότερα δεσμά και απαξιώνεται στη συνείδηση του κόσμου», ενώ τόνισε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι οριζόντια και να αφορά όλους, χαρακτηρίζοντας άδικη την διάταξη της σημερινής κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, καθώς η υπεροφολόγηση είναι αντιαναπτυξιακή.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια ιδιοκτησιών σε αγροτικές περιοχές, καθώς πολλοί δεν θα τις δηλώσουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση, λέγοντας πως «το Εθνικό Κτηματολόγιο θα μετατραπεί σε εργαλείο δήμευσης της ακίνητης περιουσίας», ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα με τους Δασικούς Χάρτες.

Σε ό,τι αφορά στις εμπορικές μισθώσεις είπε, πως παρά την άνθηση αποτελεί «αγκάθι» η μη φορολογική ελάφρυνση για την ενεργειακή αναβάθμισή τους,
τονίζοντας πως γίνονται πολλές εργασίες στο… φως του φεγγαριού, χωρίς νομιμότητα, χωρίς τιμολόγια…!

Ακίνητα δύο ταχυτήτων

Ο Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής ανέφερε πως στα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν κατά 90% οι
οικοδομικές άδειες, πολλά παιδιά έφθασαν στο σημείο να αποποιούνται τις κληρονομιές τους και τόνισε πως σήμερα στην Ελλάδα έχουμε «ακίνητα δύο
ταχυτήτων», δηλαδή υπάρχει ζήτηση σε όσα προσφέρονται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση, σε επαγγελματικούς χώρους σε κεντρικούς δρόμους, ακόμα και για κτίρια logistics, αλλά υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός που ερημώνουν…

Η Χριστίνα Μαννέ, οικονομολόγος, λογίστρια – φοροτεχνικός επεσήμανε πως «το ισχύον φορολογικό καθεστώς καταδικάζει την όποια ανάπτυξη στην χώρα μας» και αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα εξοντωτικής φορολόγησης σε ιδιοκτήτη ακινήτου της Πάτρας που φορολογήθηκε κατά επτά φορές πάνω!

Ο Νίκος Κεχαγιόγλου, υπεύθυνος προγράμματος ασφάλισης κτιρίων μελών της ΠΟΜΙΔΑ, κάλεσε τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν τα εκπτωτικά
προγράμματα για την «θωράκιση» από φυσικές καταστροφές μέσω του προγράμματος της ΑΝΥΤΙΜΕ.

Ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Νίκος Παπάκος κάλεσε τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν καθώς τέλος του έτους λήγει η παράταση ενστάσεων στο Κτηματολόγιο, ενώ καυτηρίασε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε ότι αφορά στους Δασικούς Χάρτες, που ακόμα δεν έχουν συσταθεί οι επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον βουλευτές, ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.