H σημαντική και πολύπλευρη δράση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσής του, στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Βασίλης Αναστασόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος Proof of Concept, στο πλαίσιο του οποίου υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση 33 προτάσεις από όλη την Ελλάδα με τις 15 να προέρχονται από τη Δυτική Ελλάδα.

Για την αξιολόγησή τους συνέβαλαν 70 αξιολογητές από τα ερευνητικά ιδρύματα και τον παραγωγικό τομέα της χώρας και του εξωτερικού. Οι προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν είναι τρεις. Το πρόγραμμα «Proof of Concept» στοχεύει να δώσει την δυνατότητα στους ερευνητές να προωθήσουν τις ερευνητικές τους ιδέες και να τις μετατρέψουν σε προϊόντα. 

Η Ραχήλ Τσουτσάνη εκπρόσωπος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη λειτουργίας του περιφερειακού γραφείου της Πάτρας μίλησε για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατοχύρωσης  διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και βιομηχανικών σχεδίων. Όπως είπε τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι αρκετά. Η κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, ανέφερε, ισχυροποιεί τη θέση των επιχειρήσεων στην αγορά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξασφάλιση για τη λήψη δανείου, ενδέχεται να ανοίξει νέες ευκαιρίες εξαγωγών και να διευκολύνει την  αναγνωρισιμότητα των προϊόντων της επιχείρησης.

Επίσης παρουσιάστηκαν  οι ακόλουθοι κόμβοι καινοτομίας στο Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

  • BlueInn Hub,  από τον Μιχάλη Πρεβενιό, business developer
  • Clean Tech Energy Hub, από τον Δημήτρη Τραχύλη, business developer
  • Smart City Hub,από την Τάνια Πολίτη, business developer

Τις δράσεις δικτύωσης του τεχνολογικού οικοσυστήματος στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών παρουσίασε η Μαρία Κωνσταντίνου, από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας  του ΕΠΠ

Τέλος, ο καθηγητής Χημείας Ιωάννης Ματσούκας στο πλαίσιο της δικής του παρουσίασης ανέφερε ότι σύντομα σε ένα , δύο μήνες ξεκινούν κλινικές δοκιμές, σε συνεργασία με τη γνωστή καθηγήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, σύνθεσης με ιδιότητες εμβολίου για τη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.