Με θέμα «Το Σχολείο ως μοχλός Ανάπτυξης & Αυτοπροσδιορισμού», τα εκπαιδευτήρια Πάνου συμμετείχαν στο 21ο Forum Ανάπτυξης - Money Show Πάτρας 2018. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου αναλύθηκαν μεταξύ άλλων η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία και οι σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

“Το σχολείο καθίσταται μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας, είναι αυτό που λαμβάνει τα μηνύματα της εποχής. Αλληλεπιδρώντας αρμονικά με τους εξωτερικούς παράγοντες (τοπική κοινωνία, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις) μετατρέπεται σε κόμβο δημιουργικότητας και καινοτομίας” τόνισε στην ομιλία του ο Γεώργιος Κοτρώνης, Δ/νων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, IT Manager στα Εκπαιδευτήρια Πάνου μίλησε για το νέο τρόπο, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Αφορά τους κλάδους της τεχνολογίας, της ρομποτικής, της μηχανικής και των μαθηματικών μέσω μίας διεπιστημονικής εφαρμοσμένης προσέγγισης. Ο κ. Σωτηρόπουλος ανέλυσε τους άξονες εκπαίδευσης STEM με βάση το πρόγραμμα σπουδών των εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Η Αλίκη Γιαννακοπούλου, Ερευνήτρια του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Αγωγής αναφέρθηκε στα σχολεία που μελετούν τους σεισμούς και λειτουργούν ως κόμβοι καινοτομίας και πληροφόρησης.

Όπως είπε σήμερα το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί, μετρά 20 ελληνικά σχολεία που έχουν εγκαταστήσει σεισμογράφους.  “Μέσα στο σχολείο υπάρχει σεισμογράφος που καταγράφει πραγματικά δεδομένα. Ευελπιστούμε στα επόμενα τρία χρόνια να ανοίξει αυτό το δίκτυο και να έχουμε ακόμη περισσότερα σχολεία που θα εγκαταστήσουν  σεισμογράφους”.


Η αρχαιολόγος Βίβιαν Στάικου παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ενώ μίλησε διεξοδικά για τον ρόλο της εκπαιδευτικής αρχαιολογίας. “ Πολλά μουσεία επιλέγουν ένα διαδραστικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδικού κοινού”, σημείωσε.

“Η ενστάλαξη περισσότερης επιχειρηματικότητας είναι το καλύτερο στοίχημα για την αύξηση της απασχολησιμότητας”, υπογράμμισε ο  Σύμβουλος Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, Δημήτριος Σιούτης. Πρόσθεσε πως ήδη στα εκπαιδευτήρια Πάνου οι σχετικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν επισκέψεις σε επιχειρήσεις και  διερευνητικές συνεντεύξεις με επαγγελματίες ώστε οι νέοι να αποκτήσουν προσωπική γνώμη για ποικίλα επιχειρηματικά περιβάλλοντα. “Στόχος μας είναι οι μαθητές να μπουν στην καρδιά της επιχείρησης”, τόνισε.

Ο Αλέξης Πάντζιαρος, General Manager Growth Mindset, μίλησε για τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και την σημασία του στην εκπαίδευση. Όπως είπε: “O επιχειρηματικός τρόπος σκέψης για εμάς είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε ρεαλιστικά προβλήματα και να δίνουμε αποδοτικές λύσεις λαμβάνοντας υπόψη την ομαδικότητα και τις προτεραιότητες μας. Αν ο επιχειρηματικός τρόπος σκέψης χρησιμοποιηθεί ομαδικά σας εργαλείο από την εκπαίδευση, τότε τα παιδιά μας θα ετοιμαστούν για τις αλλαγές που έρχονται μαζί με τις νέες τεχνολογίες ”.

Τέλος, αναλυτική αναφορά στα ευρωπαϊκά & διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα των Εκπαιδευτηρίων Πάνου έκαναν οι φιλόλογοι Θεόδωρος Τομαράς και Ευαγγελία Αλεξοπούλου στις ομιλίες τους για την “Αλληλεπίδραση Σχολείου & Κοινωνίας: Δημιουργώντας τους νέους πολίτες του κόσμου”.