Τουλάχιστον 300 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών καταγράφονται κάθε χρόνο στον νόμο Λάρισας, από τον συμβουλευτικό σταθμό του δήμου Λαρισαίων.

Πρόκειται για περιστατικά που αφορούν λεκτική, σωματική, αλλά και σεξουαλική βία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΑΠΕ, ενώ καταγγελίες γίνονται από τα θύματα, συγγενείς τους ή και ανώνυμα από πολίτες που έχουν αντιληφθεί τέτοια φαινόμενα. Στα περιστατικά περιλαμβάνονται και οι κλήσεις που γίνονται- από θύματα ή συγγενείς- που αναζητούν πληροφορίες και συμβουλές νομικής, κοινωνικής ή ψυχολογικής φύσεως.

Το 2018 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 80 περιπτώσεις εισαγγελικής εμπλοκής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, για υποθέσεις που αφορούν πάσης φύσεως φαινόμενα βίας σε ανήλικα παιδιά και όχι μόνο, ενώ 20 περιστατικά κακοποίησης γυναικών εντάχθηκαν στη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης για το 2018.

Σημειώνεται ότι από το 2013 έως το 2015 φιλοξενήθηκαν στον αντίστοιχο ξενώνα του δήμου Λαρισαίων 31 γυναίκες και παιδιά, ενώ από το 2015 έως το 2018 τουλάχιστον 84 γυναίκες και παιδιά χρειάστηκε να μετακινηθούν από τα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν στην δομή του δήμου, ώστε να προστατευτούν από τα φαινόμενα βίας και να λάβουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που προσφέρει.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας στο οικογενειακό περιβάλλον τους και απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, η προϊσταμένη του τμήματος των Δομών Κοινωνικής Ένταξης, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων Βασιλική Δοβλατανιώτη επεσήμανε πως οι αιτίες είναι πολυσύνθετες και σχετίζονται με τις πάσης φύσεως εξαρτήσεις, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό τις ψυχιατρικές νόσους, τις διακρίσεις, τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα και πολλά άλλα.

Πάντως, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο φαίνεται πως σχετίζεται και με την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει αρκετές οικογένειες. «Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των περιστατικών σε οικογένειες που διαπιστώνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Βλέπεις δηλαδή ζευγάρια με υψηλό μορφωτικό επίπεδο με φυσιολογικές οικογενειακές σχέσεις, να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα συγκρούσεων λόγω οικονομικών προβλημάτων που στην τελική ανάλυση επηρεάζουνε όλη την οικογένεια και ειδικά τα παιδιά» τόνισε η κ. Δοβλατανιώτη.

«Αν τα κατάφερα εγώ που είμαι ξένη τότε μπορούν και άλλες γυναίκες. Πρέπει να κάνουν υπομονή, να γίνουν δυνατές και να πάρουν την απόφαση για να ξεφύγουν από αυτό» σημειώνει από την μεριά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Σ.Α που φιλοξενήθηκε στις δομές του δήμου για τις κακοποιημένες γυναίκες στέλνοντας το μήνυμα προς τις υπόλοιπες γυναίκες που βιώνουν τη βία.

Η Σ.Α αποτελεί μια από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις θυμάτων βίας. Η ίδια -όπως είπε- γεννήθηκε μέσα στη βία και στον πόλεμο στη χώρα της. Αναγκάστηκε εδώ και αρκετά χρόνια να αφήσει πίσω την πατρίδα και ταυτόχρονα κατάφερε να αποκτήσει τη δύναμη και να «δραπετεύσει» και από την σκληρή και απάνθρωπη βία που ασκούσε πάνω της ο σύζυγό της.

«Πέρασα πολλές δυσκολίες. Ζούσαμε πολύ φτωχά και φύγαμε για να γλιτώσουμε από τον πόλεμο. Βρεθήκαμε στην Αθήνα και ήμασταν χαμένοι. Δεν ξέραμε τη γλώσσα. Κοιμόμασταν σε σπίτι μαζί με πολλά άτομα. Η κατάσταση ήταν δύσκολη και ο άντρας μου είχε μπλέξει με ναρκωτικά. Εγώ δεν άντεξα γιατί μου φερόταν άσχημα και με χτυπούσε. Είχα και τα παιδιά και έπρεπε να φύγω. Αυτός όμως δεν με άφηνε. Με κυνηγούσε, ήθελε να με σκοτώσει και γι αυτό πήγα στην αστυνομία. Έφυγα και ήρθα στη Λάρισα. Στη Λάρισα και στις δομές του δήμου με βοηθήσανε. Τώρα τα καταφέρνω σιγά-σιγά και κάνω βήματα» είπε.