Την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα και τις προοπτικές ανάκαμψής της, ανέλυσαν βάσει της πολιτικής και του προγράμματος των κομμάτων τους, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, 10ο Περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης- Money Show Πάτρας 2018.

Την εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ» χαιρέτισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για την μεταμνημονιακή εποχή, όπως τι τελικά ισχύει με την εποπτεία, αν το τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί την επόμενη ημέρα, αν με τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις μπορούν να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος έθεσε δυο μείζονα ζητήματα, το πρώτο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τον κίνδυνο της κυβερνητικής αστάθειας και το δεύτερο το άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Στη συνέχεια οι τρεις βουλευτές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έθεσαν για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μάγνης και Μαρίνος Γράψας. Ειδικότερα, ο κ. Μπάρκας ερωτήθηκε για το πλήγμα που δέχτηκε στα χρόνια της κρίσης η μεσαία τάξη, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «από τον Αύγουστο 2018 η χώρα δεν βρίσκεται πλέον δεσμευμένη σε κάποιο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση με τις δυνατότητες και τα περιθώρια που είχε δημιούργησε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για όλες τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Τώρα υπάρχει και η δυνατότητα και ο δημοσιονομικός χώρος για να σχεδιάσουμε πράγματα που θα απαλύνουν τη μεσαία τάξη, κάτι άλλωστε που ήδη κάνουμε, για παράδειγμα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».


Για τον προϋπολογισμό του 2019 ρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως «τι είδους προϋπολογισμό θέλουμε; Αν για παράδειγμα πιστεύουμε ότι η οικονομία πάει καλά και δεχτούμε την κυβερνητική αφήγηση τότε ο κ. Τσίπρας καλώς έφερε τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Όμως ζούμε και τον εξής παραλογισμό. Η κυβέρνηση το 2015 μας είπε ότι δέχτηκε εκβιασμό, ο οποίος όμως τώρα, βάσει των όσων υποστηρίζουν είχε θετικό αποτέλεσμα. Άρα το σημερινό αποτέλεσμα της οικονομίας δεν είναι προϊόν δικής τους βούλησης, αλλά εκβιασμού. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα τα εξής για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέου μνημονίου: Να γίνει επιχειρηματική φιλική, να έχουμε μικρότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, και λιγότερη γραφειοκρατία».

Για την επόμενη ημέρα ρωτήθηκε και ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κατανόηση των συνθηκών της επόμενης ημέρας. Όταν μιλάμε για προσλήψεις 10.000 υπαλλήλων φαίνεται πως δεν έχουμε συνεννοηθεί, δεν έχουμε κοινή συνείδηση για τη χώρα. Χρειάζονται κοινοί στόχοι και να περπατήσουμε σε κοινούς δρόμους, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι και οι Κύπριοι». Ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε επίσης υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό σύστημα. Μάλιστα σχολιάζοντας και την αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε πως η εμπειρία του εκλογικού νόμου να αποτελέσει βάση και για άλλους.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Κογκόλης, ενώ στο πάνελ είχε προσκληθεί αλλά δεν παρέστη και ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.Στο τέλος της εκδήλωσης άτομα από το κοινό απηύθυναν τις δικές τους ερωτήσεις στους τρεις βουλευτές.