Η ανάγκη εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης  - Μοney Show Πάτρας 2018.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της μετάβασης στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο για τους πολίτες και τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, όσο και για τη χώρα. Ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η συμβολή της στην ταχύτερη απονομή της.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλες, όπως αναφέρθηκε και πολλές φορές αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό της γρηγορότερης αλλά και δίκαιης απόδοσης δικαιοσύνης.

Η ψηφιοποίηση στον τομέα της δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των παραγόντων που καθιστούν πολύπλοκη τη λειτουργία των δικαστηρίων, όπως επισημάνθηκε θα έχουν θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση του οικονομικού περιβάλλοντος, μια και πολλές φορές δημιουργούνται προσκόμματα και στην επιχειρηματικότητα.


Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας.

Ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Αιτωλοακαρνανίας, πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και Δικηγόρος ανέπτυξε το θέμα της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνη E-justice : Ένας μοχλός βελτίωσης της λειτουργίας και της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά και τρόπος ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του πολίτη προς αυτήν. Που βρισκόμαστε;».

Ο Γεώργιος Τσόγκας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κορινθίας και Δικηγόρος ανέλυσε το θέμα της «Αναβάθμισης της Δικαιοσύνης υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογικών μέσων», ενώ ο Γεώργιος Τσίρης, Β΄ Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Δικηγόρος στάθηκε στο «Δίκαιο και Επιχειρηματικότητα».