Σε δήλωση ο Νίκος Τζανάκος αναφέρει:

"Ας πούμε ότι δεχόμαστε ως ειλικρινή τη διαβούλευση της Δημοτικής Αρχής για τη διαμόρφωση της θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας. Ας υποκριθούμε δηλαδή ότι δεν ξέρουμε πως το ΚΚΕ θα έχει τον τελευταίο λόγο κι ας παραβλέψουμε ότι η ανακοίνωση της διαβούλευσης είναι ουσιαστικά ένα ημιτελές και ασύντακτο κείμενο που απλώς προσπαθεί να δικαιολογήσει προειλημμένες αποφάσεις.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια εμπλοκής στο συγκεκριμένο ζήτημα, οφείλουμε να πάρουμε κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης της μελλοντικής ταυτότητας της πόλης στα σοβαρά, έστω κι αν αυτή προέρχεται από ανθρώπους που ως το 2014 που μπήκαν σε αυτό τον αγώνα, ενεργά και πράγματι δυναμικά, δυναμίτιζαν οποιαδήποτε προσπάθεια ομοφωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

H μελλοντική εικόνα της παραθαλάσσιας Πάτρας είναι ένα τεράστιο στοίχημα, το μεγαλύτερο ίσως μετά από την εποχή του Καποδίστρια και του Βούλγαρη το 1828. Ένα τέτοιο στοίχημα απαιτεί ομαδική δουλειά και συμμετοχή φορέων με γνώσεις και άποψη (ΤΕΕ, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΕΑΠ και πολλούς άλλους).

Όλοι αυτοί πρέπει να κληθούν να συνδέσουν το παρελθόν και το παρόν της Πάτρας και να σχεδιάσουν τη στρατηγική της πόλης με γνώμονα την εξωστρέφεια και τον αναπροσανατολισμό της. Χωρίς αγκυλώσεις και με το βλέμμα στη διεθνή εμπειρία.

Γι’ αυτό ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προανήγγειλε η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι διεθνής, ανοιχτός, χωρίς εμπόδια που απαγορεύουν τις δημιουργικές προτάσεις και με σαφή δέσμευση ότι καμία οριστική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Αντί η Δημοτική Αρχή να αναλώνεται στο πώς θα δικαιολογήσει τις αποφάσεις της μέσω ενός διαγωνισμού που γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους, μπορεί να κάνει κάτι πολύ πιο αποτελεσματικό. Να διεκδικήσει το νομοθετικό ξεκαθάρισμα της παραχώρησης της παραθαλάσσιας ζώνης, διαδικασία απαραίτητη, που δυστυχώς για την παράταξη Πελετίδη είναι επίπονη, χρονοβόρα και δεν προσφέρεται για προεκλογική εκμετάλλευση.

Επισημαίνουμε πως επιθυμητό θα ήταν να γίνει ένας ενιαίος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σύνολο του  θαλασσίου μετώπου. 

Και κάτι βασικό: Η Δημοτική Αρχή οφείλει να σέβεται τη δουλειά που έχει γίνει πριν η ίδια κληθεί να υπηρετήσει την πόλη. Η Πάτρα έχει ψηφισμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, έχει συγκεκριμένες μελέτες από το Πανεπιστήμιο, έχει αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Θα μπορούσε να τα αναθεωρήσει, να τα αντικρούσει ή να τα καταγγείλει. Το να τα κρύβει, όμως, είναι μια ηθικά προβληματική στάση που απομακρύνει όσους –και είναι πολλοί– θέλουν να βοηθήσουν."