Την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς αλλά και την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος ώστε τα ζώα να προστατεύονται ως έμβια όντα απ’ την Πολιτεία πρότεινε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σ’ εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το Ινστιτούτο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση παρών ήταν και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο η κ. Τραχήλη είχε σύντομη συνομιλία.

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τα ζώα συντροφιά. «Μια σχέση ανυστερόβουλη, αυθόρμητη και σταθερή. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και ιδιοτέλειες. Απόλυτα ειλικρινής και αμφίδρομη», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ενώ, στη συνέχεια, εστίασε στα αδέσποτα ζώα και στην διεθνή εμπειρία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση τους.

Ιδιαίτερα τόνισε ότι η Παιδεία, η αλλαγής νοοτροπίας και η αποτελεσματικότητα του νομοθετικού πλαισίου είναι οι άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων, προτείνοντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στους Δήμους, στα ΚΑΠΗ, σε κοινωνικούς χώρους, μαζί με κίνητρα για την υιοθεσία ζώων συντροφιάς. 

«Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2003, ύστερα από πιέσεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, είχε ψηφιστεί νόμος για την διαχείριση των  ζώων συντροφιάς», είπε η κ. Τραχήλη. Προσθέτοντας ότι «είναι ο νόμος που εκχώρησε την αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα στους Δήμους. Προέβλεπε τον εμβολιασμό, την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζομένων ζώων και την στείρωση και επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον τους, μαζί με την δημιουργία δομών, δηλαδή δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων. Δυστυχώς, με εξαίρεση μερικούς μεγάλους Δήμους της χώρας, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι αυτοδιοικητικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του νόμου, αλλά αδιαφόρησαν εντελώς για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και στην επεξεργασία θέσεων που απαντούν στην σημερινή πραγματικότητα και εστίασε, επίσης, στο νομοσχέδιο που είχε εκπονήσει πριν λίγο καιρό η σημερινή κυβέρνηση και το οποίο, μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αποσύρθηκε. «Επί έξι μήνες συζητούσαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, επί έξι μήνες καταθέταμε προτάσεις και επεξεργαζόμασταν θέσεις για τα ζώα συντροφιάς και στο τέλος το κείμενο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση ήταν εντελώς διαφορετικό και έξω από το πνεύμα αυτών των συζητήσεων. Σε βαθμό που εγώ και οι συνάδελφοι μου να αισθανόμαστε σχεδόν εξαπατημένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος η κ. Τραχήλη έκανε εκτενείς αναφορές στην εθελοντική δράση των Ελλήνων κτηνιάτρων, όπως πρόσφατα στην τραγωδία στο Μάτι Αττικής αλλά στην δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Ελλήνων Κτηνιάτρων που αδαπάνως και εθελοντικά εμβολιάζει, στειρώνει και φροντίζει αδέσποτα ζώα.

Η εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Χρήστο Ταραντίλη, Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας και μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Πλην της κ. Τραχήλη στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η Ιωάννα Γαλανού, Πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, η Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και η Έλενα Δέδε, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Dogs Voice.

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαίη Ζαννή, αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.