Είναι ένα σήμα που ακούγεται στις πλέον δύσκολες περιπτώσεις όταν βρίσκονται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Χρησιμοποιείται σε όλον το κόσμο και είναι γνωστό ως SOS.

Ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι σημαίνει SOS και πότε καθιερώθηκε ως διεθνές σήμα κινδύνου. Το ημερολόγιο έγραφε 22 Νοεμβρίου 1906 όταν στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου επιλέχθηκε και καθιερώθηκε το SOS ως διεθνές σήμα κινδύνου. Ο λόγος ήταν επειδή ήταν πολύ εύκολο, ακόμη και για όσους δεν ήξεραν τον κώδικα Μορς, καθώς απαρτίζεται από τρεις συνεχόμενες τελείες, τρεις παύλες και τρεις τελείες (...---...).

Ωστόσο πολλοί θεώρησαν ότι τα αρχικά SOS σήμαιναν «Save Our Ship» (Σώστε το πλοίο μας), «Save Our Souls» (Σώστε τις ψυχές μας), κάτι το οποίο δεν ισχύει τελικά.

Το πρώτο σήμα κινδύνου που είχε προταθεί και υιοθετηθεί αρχικά ήταν από τον εφευρέτη του ασυρμάτου Γκουλιέλμο Μαρκόνι το 1904 και ήταν το CQD. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερτα στο Βερολίνο καθιερώθηκε η γερμανική πρόταση για το SOS, η οποία και επικυρώθηκε το 1908.
Ένα από τα πλοία που χρησιμοποίησαν και τα δύο σήματα κινδύνου και το SOS και το CQD ήταν ο Τιτανικός μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο.

Τι ισχύει με το MAYDAY

Εκτός όμως από το SOS υπάρχει και το MAYDAY που με τη σειρά του είναι μία κωδική λέξη που χρησιμοποιείται διεθνώς ως σήμα κινδύνου στις ραδιοεπικοινωνίες. Προέρχεται από τη γαλλική «venez m'aider», που σημαίνει «έλα να με βοηθήσεις».

Χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατά κύριο λόγο από τους ναυτικούς και αεροπόρους, αλλά σε μερικές χώρες και από αστυνομικές δυνάμεις και πυροσβέστες. Η κλήση για βοήθεια γίνεται πάντα τρεις φορές στη σειρά "MAYDAY MAYDAY MAYDAY", για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση με τη χρήση της λέξης mayday (πρωτομαγιά) σε κάποια παρόμοια φράση που ακούγεται κάτω από θορυβώδεις συνθήκες, και να διακρίνει μια πραγματική κλήση κινδύνου από ένα μήνυμα για την Πρωτομαγιά.

MAYDAY κλήσεις μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε συχνότητα. Όταν γίνει μια κλήση MAYDAY δεν επιτρέπεται καμία άλλη κίνηση στη συγκεκριμένη συχνότητα παρά μόνο για να βοηθήσει στην έκτακτη ανάγκη. Μια κλήση MAYDAY μπορεί να γίνει μόνο όταν η ζωή ή το σκάφος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο θανάτου ή καταστροφής.