Μια Black Friday περιμένει η αγορά της Πάτρας για να πάρει τα πάνω της, με τα καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης να έχουν μπει και αυτά στον... τρελό χορό της "Μαύρης Παρασκευής", έχοντας ετοιμάσει τις προσφορές τους για να καταφέρουν να πάρουν κάτι από την πίτα.

Όμως μέχρι την Black Friday τι γίνεται; Μήπως εν αναμονή του αμερικάνικου αυτού εθίμου το οποίο έχει έρθει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, δεν κυκλοφορεί τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας της ούτε "κουνούπι" στην αγορά;

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν παράγοντες της αγορές αυτές τις μέρες της εβδομάδας πριν από την Black Friday, παρατηρείται μία ακόμα μεγαλύτερη πτώση στην εμπορική κίνηση στα καταστήματα της Πάτρας. 

Όσοι θέλουν κάτι να αγοράσουν λογικό είναι να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες εκτιμήσεις, από την άποψη αυτή, η Μαύρη Παρασκευή, μόνο ευεργετική δεν είναι για την αγορά της Πάτρας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης Ελεύθερων Εμποροϋπαλλήλων, Σάββα Τζάκη για το θέμα, μιλώντας στο patrasevents.gr: 

"Είναι ένα μέτρο που έχει επιβληθεί από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και δυστυχώς ακολουθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάτι το οποίο δεν θέλουν γιατί βλέπουν ότι μια βδομάδα πριν και μια μετά την black friday η αγορά γενικώς νεκρώνει και οι χαμένες μέρες του τζίρου δεν αναπληρώνονται από μια μέρα.

Ένα μέτρο που εξυπηρετεί περισσότερο τον σκοπό των πολυκαταστημάτων, μαζί με τον θεσμό των Κυριακών που θέλουν να είναι να ανοικτά, προκειμένου να εξοντώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις". 

Η BlacK Friday νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο για την αγορά που έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στον καταναλωτή. Μια κατάσταση τρέλας, λες και είναι η τελευταία του μέρα για να ψωνίσει και δεν υπάρχει άλλη. Ένα έθιμο τελείως ξένο στην ελληνική αγορά και στην νοοτροπία του καταναλωτή που δεν του ταιριάζει και έχει  δημιουργήσει καταστάσεις που είναι αδιανόητες για τα ελληνικά δεδομένα".


Καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στην παράταξη του Σάββα Τζάκη, έχει αυξηθεί η πίεση των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους τους, ζητώντας καταχρηστικά να δουλέψουν παραπάνω ώρες εξαιτίας της ημέρας.

"Γνωρίζουμε ότι αρκετοί εμποροϋπάλληλοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν εκείνη την ημέρα 10ώρα και 12ώρα, κατά απαίτηση των εργοδοτών τους, παραβιάζοντας την νομοθεσία" τονίζει ο κ. Τζάκης. "Για αυτό και ήδη έχουμε ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας για εκείνη την ημέρα". 

Μάλιστα η συνδικαλιστική παράταξη του Σάββα Τζάκη έχει προχωρήσει και σε επίσημη ανακοίνωσή της για το θέμα, κοινοποιώντας την σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Μετά από καταγγελίες αρκετών συναδέλφων μας σε σχέση με την Black Friday που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου και στην πόλη των Πατρών, μας έχουν καταγγείλει ότι έχουν ενημερωθεί από τους εργοδότες τους ότι θα δουλέψουν αρκετοί από αυτούς 12ωρα κατά παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα στα μεγάλα πολυκαταστήματα και στις επιχειρήσεις του κέντρου. 

Σας καλούμε τουλάχιστον για τις 23 Νοεμβρίου να εντατικοποίησετε τους ελέγχους σας ιδιαίτερα τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες για να διαπιστώσετε αν έχει τηρηθεί η εργατική νομοθεσία".