«Κρεμασμένη» στα 1.060 μέτρα στα Βαρδούσια, βρίσκεται η Άνω Χώρα Ναυπακτίας, ένα χωριό που κάθε επισκέπτης βρίσκει τουλάχιστον έναν λόγο να το αγαπήσει: Για το πανέμορφο φυσικό τοπίο του, για τη γραφικότητά του, τα φαγητά και τις υποδομές του, αλλά και για την κοντινή του απόσταση από την Πάτρα.

Φεύγοντας από την όμορφη πόλη της Ναυπάκτου, το τοπίο θα αρχίσει να σας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει. Στα 55 περίπου χλμ. της «στριφογυριστής» διαδρομής μέχρι την αμφιθεατρική Άνω Χώρα, θα δείτε δάση από καστανιές, έλατα, κέδρους και βελανιδιές, πηγές, ρυάκια και μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς.


φωτο - dimitra_alex

φωτο - dimitra_alex

Μια «ζωγραφιά» ανάμεσα στα βουνά

Η Άνω Χώρα βρίσκεται στις δυτικές απολήξεις των Βαρδουσίων, του νοτιότερου άκρου της Πίνδου και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι μόνιμοι… τυχεροί κάτοικοί του είναι 225, ενώ οι επισκέπτες του δεκάδες, όλες τις εποχές.

Τα όμορφα πέτρινα σπίτια με τις κεραμιδοσκεπές και τα στενά καλντερίμια, θα σας αποσπάσουν για λίγο την προσοχή από τα πυκνά δάση, ενώ η μυρωδιά των αναμμένων τζακιών και των καλομαγειρεμένων φαγητών θα σας οδηγήσουν σε μια από τις λίγες, αλλά καλές ταβέρνες του χωριού για να απολαύσετε τα λαχταριστά τους εδέσματα (οι πίτες και τα ντόπια κρέατα είναι «must»).

Ο στενός δρόμος της παλιάς αγοράς, είναι ιδανικός για βόλτες και οδηγεί στην άλλη… γειτονιά του χωριού, την Κάτω Χώρα, περίπου 800 μέτρα πιο χαμηλά. Διοικητικά ήταν συνδεδεμένη με την Άνω Χώρα, αλλά στο διάστημα 1912-1996 αποτέλεσε έδρα ξεχωριστής κοινότητας και το 2011, όταν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Καλλικράτης, εντάθηκε στον δήμο Ναυπακτίας.


φωτο - wandergus

φωτο - wandergus

Η… κοινωνική ζωή, εκτυλίσσεται φυσικά στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τα παραδοσιακά καφενεία κάτω από αγέρωχα πλατάνια.

Εκεί βρίσκεται και ο επιβλητικός ναός της Αγίας Παρασκευής, με δύο ενσωματωμένα καμπαναριά, κτισμένος με πελεκητό μαύρο λιθάρι.


φωτο - svt137

φωτο - svt137

Μπορείτε ακόμη και να επισκεφτείτε τα γειτονικά χωριά, επιλέγοντας κάποιο από τα δεκάδες μονοπάτια της περιοχής, που βρίσκονται ανάμεσα στις καστανιές και τα έλατα.


φωτο - panos_prantalos

φωτο - panos_prantalos


φωτο - jpastos_pezoporia_hiking

φωτο - jpastos_pezoporia_hiking


φωτο - xristos_vlachos

φωτο - xristos_vlachos


φωτο - western_greece

φωτο - western_greece


φωτο - steliosvoutsinas

φωτο - steliosvoutsinas


φωτο - nikoskarakhontzitis

φωτο - nikoskarakhontzitis


φωτο - thanos_s_phtgrph

φωτο - thanos_s_phtgrph


φωτο - mymapandhisbackpack

φωτο - mymapandhisbackpack