Ένας τουρίστας για να πάει και να επισκεφτεί το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο και να κανονίσει ραντεβού.

Το ίδιο και οι κάτοικοι της Πάτρας. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει σε ανάρτηση της στο facebook η Πατρινή δημοσιογράφος, Γωγώ Καραλή, που πηγαίνοντας στο Ρωμαϊκό Ωδείο αντίκρισε μία ταμπέλα που καλούσε στα αγγλικά και στα ελληνικά τους επισκέπτες να πάρουν τηλέφωνο το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αναλυτικά η ανάρτησή της «Έκπληξη, προβληματισμό και θυμό μου προκάλεσε η ταμπέλα που είδα στην είσοδο του Αρχαίου Ωδείου σήμερα το πρωί.

Δηλαδή ο επισκέπτης που περιδιαβαίνει την Πάτρα και φθάνει έξω από το Αρχαίο Ωδείο, θα τηλεφωνήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο για να κλείσει ραντεβού και να έρθει κάποιος να το ανοίξε; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Το Αρχαίο Ωδείο είναι το μόνον μνημείο της Ρωμαϊκής περιόδου, ηλικίας 19 αιώνων, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και το κλείνουν; Ο καθένας μπορεί να επικαλεστεί δικαιολογίες, αλλά καμιά δικαιολογία δεν είναι αρκετή για να κλείσει το ωραιότερο μνημείο της πόλης.

Μπορεί το υπουργείο πολιτισμού να έχει ως καθήκον την ανάδειξη, συντήρηση και προστασία του αρχαίου πλούτου της χώρας αλλά δεν έχει δικαίωμα να κλείνει ένα μνημείο στο κέντρο της Πάτρας. Η πόλη κάνει προσπάθεια να μπει στον τουριστικό χάρτη, ας μην την υπονομεύουν με άστοχες ενέργειες οι υπηρεσίες».

Σύμφωνα πάντως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας το όλο θέμα έχει προκύψει από τις συνταξιοδοτήσεις των μονίμων υπαλλήλων και της λήξης των συμβάσεων των ωρομίσθιων φυλάκων. Το Ωδείο έχει μείνει έτσι χωρίς φύλακες και κατά συνέπεια κλειστό αφού βάση νόμου για να ανοίξει ένας αρχαιολογικός χώρος και να είναι ελεύθερα επισκέψιμος θα πρέπει να έχει φύλακες.

Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε από τις 18 Νοεμβρίου και είναι άγνωστο πότε το πρόβλημα θα λυθεί από το υπουργείο. Μέχρι τότε δύο λύσεις υπάρχουν για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες: Ή παίρνουν τηλέφωνο και κανονίζουν ραντεβού με την Εφορεία ή αναγκαστικά σκαρφαλώνουν για να μπουν μέσα, παίρνοντας και το ανάλογο ρίσκο. 

Προχωράμε μπροστά στο θέμα του τουρισμού...