Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος της Πυροσβεστικής, φέτος από Μάιο ως και Οκτώβριο εκδηλώθηκαν και στους τρεις νομούς Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία 844 πυρκαγιές και κάηκαν 4.052,6 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Κατά 30% περίπου λιγότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή αντιπυρική περίοδο.

Αναλυτικά στην Αχαΐα εκδηλώθηκαν 166 πυρκαγιές και κάηκαν 338,3 στρέμματα, στην Ηλεία 483 φωτιές και κάηκαν 3.089,5 στρέμματα και στην Αιτωλοακαρνανία 195 πυρκαγιές και 624,2 καμένα στρέμματα.

Πέρυσι και στους τρεις νομούς, την ίδια περίοδο είχαν εκδηλωθεί συνολικά 1.217 πυρκαγιές με την Ηλεία να είναι και πάλι πρώτη, στην οποία είχαν εκδηλωθεί οι 673 εξ αυτών! Συνολικά είχαν καεί και στους τρεις νομούς 22.790 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.

Για φέτος σχηματίστηκαν για τις φωτιές 840 δικογραφίες και έγιναν συνολικά 14 συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΠΥ στη Δυτική Ελλάδα Γιάννη Πετρούτσο η φετινή εικόνα με τις λιγότερες πυρκαγιές οφείλεται στις καλύτερες καιρικές συνθήκες (λιγότερη ξηρασία στην αρχή ειδικά του καλοκαιριού, λιγότεροι δυνατοί άνεμοι). Επίσης και στο γεγονός ότι τα εναέρια μέσα ήταν έγκαιρα στη βάση τους στην Ανδραβίδα (μόνιμα 2 καναντέρ και το ελικόπτερο έρικσον). Παράλληλα στις ημέρες υψηλού κινδύνου έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα προληπτικά.

Σημαντική ήταν και η προσφορά σύνεργασίας και βοήθειας απ΄ όλους του φορείς και τους εθελοντές στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστηκής. Μάλιστα ευχαρίστησε και όλους τους ιδιώτες για τις χορηγίες τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως είναι τα ελαστικά οχημάτων, οι σωλήνες κατάσβεσης αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας των πυροσβεστών (γάντια, μάσκες κλπ).

Επασήμανε ότι ενόψει την αντιπλημμυρικής περιόδου οι πολίτες θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψιν τους τις προειδοποιήσεις για τα έκτακτα, έντονα καιρικά φαινόμενα και τις συμβουλές της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να λάβουν μέτρα ώστε να αποφευχθούν πυρκαγιές σε καμινάδες τζακιών και σε χριστουγεννιάτικα δέντρα.