Το κουδούνι του κινδύνου εκπέμπει ο γαλακτοκομικός τομέας, με τους κτηνοτρόφους των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας, να ζητούν από το κράτος και τις υπηρεσίες του να στηρίξει τις τιμές του γάλακτος σταθεροποιώντας τες, αλλά και να προχωρήσει σε μία εναρμονισμένη πρακτική για την παραγωγή της φέτας που είναι ένα εθνικό προϊόν.

Όμως τα τελευταία χρόνια στο όνομα της ελεύθερης αγοράς γάλα και φέτα έχουν δεχθεί δεκάδες χτυπήματα, χωρίς τους κρατικούς μηχανισμούς να δείχνουν ότι μπορούν να το προστατεύσουν, με τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς να εμφανίζονται ως τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης.

Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για ολοκληρωτική κατάρρευση του κλάδου, σε περίπτωση που το κράτος δεν καταφέρει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Όπως υποστηρίζουν οι τιμές του γάλατος συνεχώς πέφτουν και το γεγονός αυτό έχει παίξει αρνητικό ρόλο σε έναν τομέα που στηρίζει την πρωτογενή οικονομία και είναι από αυτούς που μπορεί να δώσουν την κατάλληλη ώθηση στην εθνική οικονομία.

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων έχει επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν στους αρμόδιους φορείς, έχοντας ταυτόχρονα εισπράξει τα παράπονα των κτηνοτρόφων και των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον γαλακτοκομικό τομέα για την κατάσταση που υπάρχει. 

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι το κράτος ήδη έχει αργήσει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τα προϊόντα τους, ώστε να μην τους αφήσει να γίνουν "όμηροι" των μεγάλων γαλακτοβιομηχανικών μονάδων.

Ο φόβος της κατάρρευσης και το χτύπημα στις περιφέρειες

Οι παραγωγοί γάλακτος και οι κτηνοτρόφοι στον αιγοπροβατικό κλάδο ζητούν την απορρόφηση των προϊόντων τους από την αγορά και την σταθεροποίηση των τιμών του γάλακτος που συνεχώς έχουν μία πτωτική πορεία.

Τους τελευταίους μήνες πολλά από τα προϊόντα τους έχουν μείνει απούλητα και όπως υποστηρίζουν, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και φτάσουμε στην κατάρρευση του κλάδου, τότε αυτό θα είναι ολικό χτύπημα για τις αγροτικές περιφέρειες, με δεκάδες νέους που έχουν επιστρέψει στα χωριά τους για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή οικονομία, να αναγκάζονται να αλλάξουν τη βάση τους και να επιστρέφουν στις πόλεις.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την εθνική οικονομία αφού θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο τον δείκτη της ανεργίας με δεδομένο ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας δεν υπάρχουν δουλειές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων που έχει επιστρέψει στα χωριά του ασχολείται με τον κτηνοτροφικό τομέα και χωρίς αυτόν δεν θα υπάρχουν τα κίνητρα για να μείνουν στην περιφέρεια.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει και τα ερωτηματικά

Όπως υποστηρίζουν η συζήτηση που έχει ανοίξει η πολιτεία τους τελευταίους μήνες για το θέμα είναι θετική, όμως το ζήτημα είναι πλέον να βρεθούν και οι κατάλληλες λύσεις που θα στηρίξουν τα είδη του κτηνοτροφικού - γαλακτοκομικού τομέα.

Το γαϊτανάκι με τις τιμές του γάλακτος συνεχίζεται και έχει ακόμα αρκετά επεισόδια. Οι τιμές πέφτουν συνεχώς, τη στιγμή που σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους οι έλεγχοι του εισαγόμενου γάλακτος έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο μέσος όρος τιμής του πρόβειου γάλακτος τα έτη 2015 και 2016 ήταν 0,96 ευρώ. Το 2017 μειώθηκε στα 0,93 ευρώ για να φτάσει φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στα 0,81 λεπτά του ευρώ.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί από το 2002 μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή σημειώνονται συνεχείς μειώσεις και στο γίδινο γάλα, με τον μέσο όρο τιμής να πέφτει πλέον κάτω από τα 0,50 λεπτά του ευρώ για το 2018. Υπάρχουν, άλλωστε, ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η έλλειψη τακτικών και συντονισμένων ελέγχων συνιστούν την "ελληνοποίηση" εισαγόμενου γάλακτος. 

Χαρακτηριστικό πάνω σε αυτό είναι τα ερωτηματικά που προκαλεί το γεγονός ότι κατά τα έτη 2016 και 2017 σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 110.000 τόνους κάτι όμως που σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας δεν δικαιολογείται από τα 13 εκατομμύρια καταγεγραμμένων αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα.


Δέσμιοι και αιχμάλωτοι μιας κατάστασης

Οι κτηνοτρόφοι, έτσι, εμφανίζονται δέσμιοι μιας κατάστασης, με τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί τους να καθορίζουν κατά το δοκούν τις τιμές, μειώνοντας τες κάθε φορά, προκειμένου να έχουν αυτές περισσότερα κέρδη.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκπρόσωποι των τυροκομικών και γαλακτοκομικών μονάδων, σε πρόσφατη συνεδρίαση που έγινε μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το θέμα υποστήριξαν ότι υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις στην αγορά και απέδωσαν τη συμπίεση της τιμής του γάλακτος στην αυξημένη παραγωγή, αλλά και στις εισαγωγές γάλακτος, σε συνάρτηση με την σημαντική μείωση που παρατηρείται στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.