Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας εκφράζει την συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και εργαζόμενες με σύμβαση έργου (ΙΔΟΧ) στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων που πραγματοποιούν 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 19 και 20 Νοέμβρη, διεκδικώντας λύσεις στα ώριμα αιτήματά τους.

Πρόκειται για δίκαιο αγώνα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων που με αυταπάρνησης διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα την υγιεινή και την καθαριότητα στα σχολεία του Δήμου μας.

Μάλιστα πρόσφατα o Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. ΙΝΕΔΙΒΙΜ,  και στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Στο Δήμο μας λειτουργούν 257 σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν 30.000 μαθητές και μαθήτριες  περίπου και διδάσκουν άνω των 4.000 εκπαιδευτικών.

Στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της  υγιεινής – καθαριότητας των σχολικών μονάδων αυτών, απασχολούνται 248 καθαριστές και καθαρίστριες.

Οι 176 από αυτούς ,απασχολούνται με το απάνθρωπο καθεστώς της σύμβασης ανά αίθουσα διδασκαλίας και θεωρούνται υπεργολάβοι. Η σχέση εργασίας τους ισχύει για 10 μήνες ετησίως, αμείβονται με 200-300 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως και δεν είναι ενταγμένοι στην ειδική ρύθμιση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Τόσο εμείς όσο και οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, καταγγέλλουν την κατάφωρη αδικία και διεκδικούν την μονιμοποίηση τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Δημοτική αρχή της πόλης μας , θεωρεί δίκαιο και επαρκώς τεκμηριωμένο το αίτημα τους και σας καλεί να δρομολογήσετε άμεσα όλες τις διαδικασίες για μόνιμη και σταθερή εργασία με  πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και χρηματοδότηση της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας καθαριστριών και καθαριστών.

Έως ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες μονιμοποίησης τους , σας ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα στην ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας των συμβασιούχων καθαριστριών- ων στα δημόσια σχολεία, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Απαιτείται να λάβετε υπόψη πως πρόκειται για κατάφωρη ανισότητα και  τεράστια κοινωνική αδικία ,αφού εργάζονται και οι δύο κατηγορίες στους ίδιους χώρους , με τις ίδιες ανθυγιεινές – βλαβερές συνθήκες εργασίες για την υγεία τους».

Η Δημοτική Αρχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που υπάρχουν παρά την μεγάλη χρονική καθυστέρηση (απασχολούνται ήδη 3 μήνες) εκ μέρους της Κυβέρνησης και του αρμόδιου φορέα (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) της δρομολόγησης των διαδικασιών αποστολής των πιστώσεων μισθοδοσίας τους έχει αποδώσει σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες  τις μηνιαίες αποδοχές τους και ολοκλήρωσε την υπογραφή των δίχρονων συμβάσεών τους με τις σχολικές επιτροπές.

Καλούμε την  Κυβέρνηση να νομοθέτηση άμεσα την πρόσληψή τους με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».