Ένα βιωματικό σεμινάριο για τη χρήση του αισθητηριακού παιχνιδιού ως εργαλείο ανάπτυξης στην προσχολική ηλικία.

Σε ένα εισαγωγικό, εντατικό, αλλά και πολύ διασκεδαστικό σεμινάριο, οι Ηehe, δηλαδή η Ελένη και ο Έκτορας, θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους γύρω από το messy play, πιστεύοντας ότι το ελεύθερο και φυσικό παιχνίδι με αισθητηριακά υλικά, βασισμένο στις πραγματικές ανάγκες του παιδιού, χρειάζεται να αξιοποιηθεί και να επιτραπεί πολύ περισσότερο στην προσχολική ηλικία, γιατί τα οφέλη του είναι μοναδικά και αναντικατάστατα. 

Παίζοντας και συζητώντας, θα εξετάσουμε θέματα όπως: 

• Τί είναι το αισθητηριακό παιχνίδι. Τί προσφέρει στα παιδιά. Γιατί είναι αναπτυξιακά απαραίτητο.
• Aναπτυξιακές θεωρίες που το υποστηρίζουν. Παραδείγματα του εξωτερικού. Πού μπορεί να εφαρμοστεί. 
• Πώς να ξεπεράσουμε τις τυχόν αναστολές μας, πώς να γίνουμε πιο ανεκτικοί όσον αφορά το λέρωμα που μπορεί να προκαλέσει η διάθεση εξερεύνησης των παιδιών. 
• Πώς να απολαμβάνουμε κι εμείς δίπλα στα παιδιά την ελευθερία που βιώνουν, πώς να παίζουμε κι εμείς εστιάζοντας στην διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. 
• Πώς να επικοινωνούμε σε τρίτους την αναγκαιότητα του messy play στην παιδική ηλικία.
• Πώς να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες, πώς να οργανώνουμε το σκηνικό του αισθητηριακού παιχνιδιού. 
• Τί υλικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε, τρόπους και ιδέες παιχνιδιού.
• Πώς να ανταποκρινόμαστε με σεβασμό και ενσυναίσθηση, πώς να στηρίζουμε την έμφυτη ικανότητα του παιδιού για μάθηση και δημιουργικότητα. 
• Πώς να βοηθάμε παιδιά (ή και ενήλικους) που πιθανόν δυσκολεύονται με το αισθητηριακό παιχνίδι. 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς, δασκάλους, εικαστικούς, θεραπευτές, γονείς, αλλά και σε όποιον απλά θέλει να μάθει πώς να παίζει ανέμελα σαν παιδί και να προσφέρει αυτή την εμπειρία και σε άλλους!

Στους συμμετέχοντες παρέχεται υλικό σημειώσεων και βεβαίωση παρακολούθησης. 

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό και τα υλικά μας messy, καλό είναι να είμαστε όλοι ντυμένοι με πρόχειρα ρούχα!

Εισηγητές: 

Ελένη Οικονομίδου, BSc Ψυχολογίας, MSc Αναπτυξιακής Ψυχολογίας
Ιδρύτρια & συντονίστρια των ομάδων Messy & Sensory Play with Hehe Art
Ιδρυτικό μέλος&πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ “Hehe Art, Play & Therapy"
Συνεργάτης του δικτύου "Attachment Parenting Hellas"

Έκτορας Γιαλαμάς
Κεραμίστας
Συντονιστής των ομάδων Messy Play with Hehe Art
Ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σ.Επ “Hehe Art, Play & Therapy”

Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Παρακαλώ καλέστε στο 6932411271 (Ελένη Οικονομίδου) ή με μήνυμα στο fb. 

Κόστος συμμετοχής: 100€ 
Έκπτωση 20% σε φοιτητές και άνεργους. 

Ποιοι είναι οι Hehe! 

Οι Hehe, δηλαδή η Ελένη και ο Έκτορας, ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2008, στοχεύοντας στο να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε γονείς και παιδιά να μπορούν να παίζουν και να εξερευνούν φυσικά και γήινα υλικά, με όλες τους τις αισθήσεις, σε πλαίσιο ελευθερίας, σεβασμού και ενσυναίσθησης, όσο κι αν αυτή η εμπειρία «λερώνει» ή «δυσκολεύει» την ενήλικη λογική. 
Η Ελένη Οικονομίδου, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία της στον τομέα της ανάπτυξης τους παιδιού και της παιδικής δημιουργικότητας, και ο Έκτορας Γιαλαμάς, προσφέροντας το πάθος και την γνώση του για τον φυσικό πηλό και το παιχνίδι, οδηγήθηκαν το 2012, μέσα από τις πολύτιμες εμπειρίες παιχνιδιού με τα παιδιά, στη δημιουργία των πρώτων Messy Play ομάδων στην Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τότε, παίζουν συστηματικά με χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και βοηθούν τους γονείς να αντιληφθούν την σημαντικότητα αυτού του παιχνιδιού και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από το παιχνίδι με τα παιδιά. 
Το 2016, ιδρύουν την Κοινωνική Συναιτεριστική Επιχείρηση με την επωνυμία Hehe Art, Play & Therapy, και πλέον, σε συνεργασία με αξιόλογους επαγγελματίες, προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπευτικού παιχνιδιού, φιλοξενούν ομάδες τέχνης και πολιτισμού, σεμινάρια για γονείς και ειδικούς, συνεργάζονται με παιδικούς σταθμούς, σχολεία, δήμους και δομές ειδικής αγωγής, ενημερώνουν το κοινό με διαλέξεις και παρουσιάσεις στα ΜΜΕ σχετικά με το φυσικό τρόπο παιχνιδιού και την σημασία του στην ομαλή ανάπτυξη. Και κυρίως, επιμένουν να παίζουνε σαν παιδιά και κάθε μέρα να ανακαλύπτουν κάτι καινούριο, παρ ‘όλες τις αμέτρητες ώρες καθαρίσματος (που όμως όταν γίνεται με καλή παρέα είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία!!)