Αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι ο γνωστός Πατρινός γυναικολόγος Νίκος Οικονομόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα πραξικοπηματικό τον τρόπο που απομακρύνθηκε προ ημερών από τα υπόλοιπα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου.

Ο Νίκος Οικονομόπουλος μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά τις εξελίξεις και τα όσα συνέβησαν με την απομάκρυνσή του από την προεδρία, αναφέρεται σε σκοπιμότητες που έγιναν εναντίον του και συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα, σκοπιμότητες που έγιναν τόσο στο κεντρικό συμβούλιο του Ε.Ε.Σ., όσο και στο υπουργείο Υγείας, εκεί που όπως υποστηρίζει δεν ήταν αρεστή η παρουσία του.

"Οι σκοπιμότητες φάνηκαν εκ των υστέρων. Αυτοί που στάθηκαν απέναντί μου, μεταβάλλοντας τη στάση τους και βρίσκοντας αφορμές για την απομάκρυνσή μου είναι στην πλειοψηφία τους, υποστηρικτές του φυγόδικου Μαρτίνη.

Δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να παραδεχθούν το έργο που έκανα στον Ερυθρό Σταυρό και με κατηγορούν ανυπόστατα, προσπαθώντας να θίξουν την προσφορά μου, αλλά και το κύρος μου".

Ο ίδιος προετοιμάζεται για τη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου, όπου θα προκηρύξει και τις επόμενες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου.

"Στη γενική συνέλευση θα προσπαθήσω να ανατρέψω διάφορα λάθη που γίνονται εις βάρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και προετοιμάζομαι από τώρα με στόχο τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που θα καταφέρει να αναδείξει ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν το ειδικό βάρος για να ανταποκριθούν στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει.

Οι άνθρωποι που απαρτίζουν τώρα το προεδρείο του και το κεντρικό συμβούλιο είναι κατώτεροι των περιστάσεων και αυτό φάνηκε μέσα από την πορεία που πήραν τα πράγματα, καταλήγοντας στην απομάκρυνσή μου.

Είναι άνθρωποι που τους βρήκα εκεί, έχουν συγκεκριμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις. Ένα ισχυρό συμβούλιο με παράγοντες που έχουν τη δυναμική για να κάνουν πράγματα θα δώσει μία άλλη τροχιά στον Ε.Ε.Σ., κάτι που αξίζουν οι εργαζόμενοι και οι χιλιάδες εθελοντές του".


Πάτησαν στον... αέρα για να με διώξουν

Τι συνέβη όμως και τα πράγματα έφτασαν στην απομάκρυνση ενός προέδρου που πριν από λίγους μήνες είχε αναδειχθεί πρόεδρος στο κεντρικό συμβούλιο του Ε.Ε.Σ. με πλειοψηφία 20 ψήφων στα 25 συνολικά μέλη;

Ο Νίκος Οικονομόπουλος ξεκαθαρίζει ότι η απομάκρυνσή του δεν αφορούσε το θέμα του καταστατικού και τις πιέσεις του Διεθνούς Οργανισμού για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή.

"Η απομάκρυνση μου έγινε με δόλιο τρόπο και στηρίχθηκε στην συζήτηση για την τροποποίηση ενός άρθρου που αφορούσε τη διαφύλαξη της περιουσίας του Ε.Ε.Σ.. Τα μέλη του κεντρικού συμβουλίου μετέτρεψαν τη στάση τους απέναντί μου, με πρόχειρες κατηγορίες που στην ουσία δεν στέκονταν.

Αντί δηλαδή να καταγράψουν τις ενστάσεις τους για να τις συζητήσουμε, αυτοί πατώντας σε ένα θέμα που δεν υπήρχε, στράφηκαν εναντίον μου, έχοντας ως μοναδικό τους σκοπό την απομάκρυνσή μου".


Δεν υπήρχε ποτέ κίνδυνος αποβολής

Σε ότι αφορά το καταστατικό και το ενδεχόμενο της αποβολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ένα σενάριο που είχε δει τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Οικονομόπουλος είναι κατηγορηματικός:

"Δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει κανένα θέμα αποβολής του Ε.Ε.Σ. από τον Διεθνή Οργανισμό. Όλα αυτά που ακούγονταν και γράφονταν είχαν τον σκοπό τους. Οι κυρώσεις του Διεθνούς Οργανισμού αναφέρονται σε αναστολή της λειτουργίας του Ε.Ε.Σ. και αυτό μέχρι να γίνονταν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ..

Το καταστατικό είναι μία κατάσταση που βρήκαμε μπροστά μας και που διαμορφώθηκε μετά τις προσωρινές διοικήσεις που διαδέχθηκαν τον κ. Μαρτίνη και οι οποίες επί της ουσίας κορόιδευαν τον Διεθνή Οργανισμό.

Αποτελούν ένα πακέτο προτάσεων που έκανε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο Διεθνή Οργανισμό και όχι αυτός σε μας. Απλώς δεν μπορούν να αλλάξουν, πλέον, γιατί κάτι τέτοιο θα έθιγε το κύρος και το βεληνεκές του Διεθνούς Οργανισμού". 


Οι πιέσεις και το χρονοδιάγραμμα

Τι ήταν όμως αυτό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα στο καταστατικό και πάνω στο οποίο είχε τις ενστάσεις του; 

"Τα τελευταία δύο χρόνια και αφού είδε ότι δεν γινόταν τίποτα, ο Διεθνής Οργανισμός μας πιέζει ζητώντας μας την επικαιροποίηση του νέου καταστατικού, απαιτώντας νέες εγγραφές μελών, αρχαιρεσίες, σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν στον Ε.Ε.Σ., σε αυτό δεν είχα ποτέ καμία αντίρρηση. Η μόνη μου επιφύλαξη είναι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που ζητούσε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, καθώς σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρο ότι θα οδηγούσε σε πολλά λάθη στη διαμόρφωση του καταστατικού.

Άλλωστε, μέσα από την εμπειρία μου ξέρω ότι εκλογές, με τέτοια πίεση χρόνου, γίνονται μόνο όταν υπάρχει λόγος ή όταν υπάρχουν σκοπιμότητες. Λόγοι δεν υπήρχαν και μέσα από την εξέλιξη των πραγμάτων φάνηκε ότι υπήρχαν σκοπιμότητες".


Δεν ήμουν αρεστός στον Πολάκη

Ο κ. Οικονομόπουλος προχωρά τη σκέψη του πάνω σε αυτό. "Η επικαιροποίηση του καταστατικού χρειάζεται και την απόφαση του Ειρηνοδικείου. Ποιος μου λέει εμένα ότι η απόφαση αυτή δεν θα ερχόταν μετά από τέσσερις ή πέντε μήνες; Τότε δεν θα ήμασταν έτσι και αλλιώς εκτός χρονοδιαγράμματος;".

Όπως υποστηρίζει οι σκοπιμότητες αυτές δεν λειτούργησαν μόνο στο εσωτερικό του Ε.Ε.Σ., αλλά και σε εξωτερικό επίπεδο, με την αποβολή του από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας. "Δεν ήμουν αρεστός στην ηγεσία του υπουργείου, αφού έθεσα σε προτεραιότητα το συμφέρον του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και κανενός υπουργείου.

Ο κ. Πολάκης στη σύσκεψη στο υπουργείο, μου είχε προτείνει να μην προχωρήσει ο Ε.Ε.Σ. σε έφεση στη δίκη που εκκρεμεί με το δημόσιο, αλλά και να κλείσω το λογαριασμό που είχε ανοίξει το Ε.Ε.Σ. για τους πυρόπληκτους.

Δεν υπάκουσα στις εντολές του. Παράλληλα, δεν ήταν αρεστές στο υπουργείο οι επισκέψεις και οι συναντήσεις που είχα με συγκεκριμένους επιχειρηματίες στην προσπάθεια που έκανα για να τους πείσω να συμμετάσχουν στην εθελοντική αλυσίδα του Ε.Ε.Σ.. Ήθελαν προφανώς άλλους επιχειρηματίες.

Όμως εγώ στη ζωή μου δεν έγινα πότε μαριονέτα κανενός και ειδικότερα του κ. Πολάκη και της ηγεσίας του". 


Η εθνική τραγωδία στο Μάτι

Ο ίδιος εργάστηκε νυχθημερόν για ανταποκριθεί στην δύσκολη αποστολή που είχε όταν ανέλαβε την προεδρία του Ε.Ε.Σ.. "Όταν εκλέχτηκα στο αιρετό συμβούλιο παρέλαβα στην κυριολεξία ένα σουρωτήρι από κάθε άποψη, οικονομικά, διοικητικά και οργανωτικά. Προσπάθησα να βάλω μία τάξη σε όλα και να ζωντανέψω κάποια περιφερειακά τμήματα που στην ουσία ήταν νεκρά και είχαν μόνο σφραγίδα.

Παράλληλα, είχα μπροστά μου να διεκπεραιώσω το θέμα της επικαιροποίησης του καταστατικού, σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στα θέματα που αφορούσαν τη διοίκηση και την οργάνωση του Ε.Ε.Σ. τα πήγαμε αρκετά καλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εθνική τραγωδία όμως στο Μάτι, με τις φωτιές στην Ανατολική Αττική, μας πήγαν πίσω στο ζήτημα του καταστατικού.

Έπρεπε να κάνουμε ότι μπορούμε ως εθελοντικός φορέας που είμαστε για να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, ενώ θρηνούσαν και τους νεκρούς τους.

Πράγματι, χωρίς ιδιαίτερη προβολή 11.500 άνθρωποι συνολικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους έκανε ο Ε.Ε.Σ., συγκεντρώνοντας έτσι μέσα από την πρωτοβουλία του ένα ποσό που ξεπέρασε τα 2.150.000 ευρώ.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε ακόμα και τον πρωθυπουργό να αναγνωρίσει το έργο του και να τον αναδείξει ως κυρίαρχο και συντονιστή των εθελοντικών κινημάτων και φορέων της χώρας".


Το μήνυμα το πήρα...

Ο ίδιος έχει προχωρήσει στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαδικασίας απομάκρυνσής του, τα οποία προσωρινά έχασε, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, όμως θα υπάρξει και συνέχεια, έχοντας κάνει και μία αγωγή. 

"Έτσι και αλλιώς δεν έχω και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και δεν θεωρώ ότι είναι τυφλή, ούτε αποφασίζει με κλειστά μάτια" τονίζει. "Εγώ το μήνυμα το πήρα, μέσα από όλα αυτά που έγιναν. Δεν επιδιώκω κάτι πέρα από τη διεκδίκηση εκ νέου της προεδρίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι άνθρωποι που πίστεψαν σε μένα, οι απλοί διασώστες και οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., τους έδειξα με τη στάση μου, νομίζω, γιατί να συνεχίζουν να πιστεύουν στο άτομο μου.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον και να δώσει ακόμα περισσότερα πράγματα στη χώρα, ορθώνοντας το ανάστημά του, όταν αυτή τον χρειαστεί. Οι εκλογές έτσι και αλλιώς με τον τρόπο που έχουν πάει τα πράγματα θα γίνουν εκτός χρονοδιαγράμματος. 

Εγώ δεν θα πέσω στο επίπεδό τους και ούτε θα ξεκινήσω να κινδυνολογώ, μιλώντας για αποβολές και άλλα τέτοια πράγματα. Θα περιμένω όμως την ημέρα των αρχαιρεσιών, πιστεύοντας ότι το αποτέλεσμα θα με δικαιώσει".