Το ένα μετά το άλλο είναι τα χτυπήματα που δέχονται τα νοικοκυριά. Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ανακοινώνει την επίτευξη των στόχων για υψηλά πλεονάσματα, πλην όμως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Η εφορία δείχνει το… πρόσωπο της και προχωρά σε σαρωτικές κατασχέσεις σε μια προσπάθεια να στηρίξει τα κρατικά έσοδα.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Οι φόροι που αφήνουν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όσοι δεν έχουν πληρώσει τα χρέη τους και δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση κινδυνεύουν με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων, αλλά και έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτους φόρους ύψους 449,92 εκατ. ευρώ. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκαν στο 9μηνο κατά 7,837 δισ. ευρώ και μαζί με τις συσσωρευμένες οφειλές παλαιότερων ετών έφτασαν τα 103,9 δισ. ευρώ.

Τι μπορούν να κάνουν όμως για να αποφύγουν την επιβολή κατασχέσεων εναντίον τους;

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι καταφεύγουν στη λύση των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης. Μπορούν να επωφεληθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι επιλέγουν να πληρώνουν στο δημόσιο ταμείο όποιο ποσό τους περισσεύει προκειμένου να μην ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους από το δικαστικό τμήμα της εφορίας στην οποία υπάγονται.

Επίσης, η εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει και με τη χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών οι τράπεζες. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή καθώς αν δεν πληρωθεί έγκαιρα κάποια δόση τότε τοκίζεται με τα τσουχτερά επιτόκια των πιστωτικών καρτών που ξεπερνούν ακόμη και το 15%

Να σημειωθεί ότι όσοι δεν ρυθμίζουν και δεν πληρώνουν και χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για περισσότερους από δυο μήνες συνήθως βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις, που είναι και το βασικό μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει η εφορία.