Ο φάρος στο Δρέπανο κατασκευάστηκε το 1880. Το ύψος του πύργου του είναι 9,6 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 8,5 μέτρα.

Tο Δρέπανο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την Πάτρα, μεταξύ των χωριών Αραχωβίτικα και Ψαθόπυργος. Η βοτσαλωτή παραλία του  διαθέτει μία ξεχωριστή ομορφιά.

O φάρος και η μικρή χερσόνησος που εισχωρεί μέσα στη θάλασσα, η Στράτα τη Παναγιάς είναι σημεία που δίνουν ξεχωριστή όψη στο όλο τοπίο.


Σύμφωνα με μύθους η λωρίδα αυτή αλλά και όνομα του χωριού πήραν το όνομα τους όταν μια γριούλα (η Παναγιά) πήγε  σε έναν καραβοκύρη και του εήτησε να την περάσει απένταντι στην Ρούμελη. Εκείνος της αρνήθηκε. Τότε η Παναγιά πήρε στην ποδιά της άμμο και χαλίκια, τα έριχνε στη θάλασσα και έφτιανε δρόμο.

Ο καραβοκύρης που είδε το θάμα κι τρόμαξε, να την παρακαλέσει με δάκρυα και μετάνοιες, να μπει στο καράβι του να την περάσει.

Τις πέτρες που έμειναν στην ποδιά της, πριν ανέβει στο καράβι τις πέταξε όλες μαζί στη θάλασσα. Στο σημείο εκείνο σχηματίστηκε ένα αλώνι με διάμετρο περίπου είκοσι μέτρων που μοιάζει με δράπανο. Έτσι πήρε σύμφωνα με τους ντόπιους και το όνομά του το χωριό Δρέπανο.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια, στην παραλία του Δρεπάνου διοργανώνονται συχνά αγώνες windsurfing.