Είναι η νέα "μόδα" στον ιδιωτικό τομέα εργασίας που συμβαδίζει απόλυτα με το καθεστώς της part time απασχόλησης που πλέον έχει παγιωθεί για τις περισσότερες επιχειρήσεις και κυρίως για αυτές που έχουν προχωρήσει σε νέες προσλήψεις.

Αρκετοί εργοδότες γνωρίζοντας ότι οι έλεγχοι από τους κρατικούς μηχανισμούς και τα αρμόδια όργανα είναι πλέον συχνοί επιλέγουν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο να βάζουν κάποια ένσημα στους εργαζόμενους τους, ξέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν το τσουχτερό πρόστιμο που προβλέπεται στην περίπτωση της μαύρης εργασίας.

Βλέπετε, όταν ένας εργοδότης δεν έχει βάλει ούτε ένα ένσημο στον εργαζόμενο του, τότε το πρόστιμο που θα δεχθεί εφόσον εντοπιστεί από τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς μπορεί να φτάσει τα 10.000 ευρώ.

Τα ένσημα όμως που επιλέγουν να βάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους τους συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με το ωράριο της μερικής απασχόλησης τους, ούτε με τις ημέρες, αλλά ούτε με τον τρόπο που εργάζονται. Είναι ένσημα που μπαίνουν από τους εργοδότες μόνο και μόνο για να γλιτώσουν το ενδεχόμενο πρόστιμο της μαύρης εργασίας.

Παρανομούν μόνο για... λίγο

Σε περίπτωση που οι έλεγχοι των κλιμακίων βρουν κάποια παράβαση στον τρόπο που έχουν δηλώσει -με βάση την ασφάλιση- που απασχολούν τους εργαζόμενους τους, το πρόστιμο αυτό μειώνεται κατά μεγάλο βαθμό. Φτάνει τα 500 με 600 ευρώ στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Όπως παράδειγμα όταν κλιμάκιο δεν εντοπίσει τον εργαζόμενο στις ώρες ή στις ημέρες που σύμφωνα με την δήλωση του εργοδότη του απασχολείται στην επιχείρηση του.

Έτσι, οι εργοδότες γνωρίζοντας ότι δεν έχουν τις περισσότερες φορές τα έσοδα για να ανταποκριθούν στα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ασφάλιση ενός εργαζόμενου τους και ξέροντας ότι ένα ενδεχόμενο πρόστιμο για μαύρη εργασία θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα και την επιχείρηση τους, επιλέγουν στηριζόμενοι στα παραθυράκια του ελαστικού ωραρίου και της part time εργασίας, να μην παρανομούν ολοκληρωτικά, αλλά... λίγο.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δέχονται αυτή την λύση, ξέροντας ότι έτσι και αλλιώς δεν έχουν πολλές επιλογές, έστω και αν χάνουν τα οφέλη που τους δίνει η κάρτα ανεργίας τους για διάφορα προγράμματα ανέργων (παρανομώντας και αυτοί επί της ουσίας αφού ουσιαστικά απασχολούνταν "μαύρα"), παίρνοντας κάποια λιγοστά ένσημα που στην ουσία γνωρίζουν ότι δεν θα τους χρησιμεύσουν και σε πολλά πράγματα.

Πέφτουν οι δείκτες ανεργίας

Η τάση αυτή είναι η κυρίαρχη που επικρατεί πλέον στον εργασιακό ιδιωτικό τομέα και αποτυπώνει ουσιαστικά την... μιζέρια της ίδιας της αγοράς, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες που στο όνομα της ύφεσης (χρησιμοποιώντας τόσο σαν πρόσχημα, όσο και σαν αιτία) προσπαθούν να βρουν λύσεις για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες και ανοικτές. Κάπως έτσι η μαύρη εργασία που κυριαρχούσε πριν δύο ή τρία χρόνια στην εργασιακό τομέα έχει δώσει την θέση της στην part time ασφάλιση.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι την τάση αυτή το κράτος δεν δείχνει να κυνηγά με τον ίδιο ζήλο που κυνηγούσε την μαύρη εργασία. Χάρη σε αυτή βλέπετε μειώνονται οι δείκτες της ανεργίας και η οικονομία είναι σε μία τροχιά ανάπτυξης που όμως στην πραγματικότητα είναι εντελώς πλασματική και στηρίζεται σε πήλινα πόδια.