Ένας μαύρος ένοπλος φρουρός σε μπαρ στα προάστια του Σικάγου σκοτώθηκε από την αστυνομία καθώς προσπαθούσε να κρατήσει υπό έλεγχο έναν ύποπτο για περιστατικό με πυροβολισμούς στο μπαρ, στο οποίο τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ ο φρουρός Τζέμελ Ρόμπερσον υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του στο νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομιστεί.

Ο 26χρονος καταδίωξε έπειτα από πυροβολισμούς που ρίφθηκαν στο μπαρ στις 04:00 τοπική ώρα την Κυριακή έναν επιτιθέμενο και γονάτισε στην πλάτη του για να τον κρατήσει υπό έλεγχο έως ότου φτάσει η αστυνομία.

Η αστυνομία έφτασε στην περιοχή και λίγο μετά ένας αστυνομικός πυροβόλησε τον Ρόμπερσον, ο οποίος ήταν μαύρος, και τον σκότωσε.

Οι φίλοι του λένε ότι ήταν ένας μουσικός που ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός.

"Αυτοί που ήθελε να γίνουν η οικογένειά του τού αφαίρεσαν τη ζωή", δήλωσε στο WGN-TV η Πατρίσια Χιλ, πάστορας εκκλησίας στο Σικάγο.

Ο Ρόμπερσον εργαζόταν ως μουσικός γκόσπελ σε διάφορες κοντινές εκκλησίες και είχε επίσης βρει δουλειά στο Manny’s Blue Room στο Ρόμπινς του Ιλινόι, όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς.

Οι ανακριτές είπαν ότι ο θάνατος του 26χρονου Ρόμπερσον διαπιστώθηκε λίγο μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς νωρίς την Κυριακή στο Manny’s Blue Room στο Ρόμπινς, νότια του Σικάγο. Τέσσερις άνθρωποι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα, για τον οποίο η αστυνομία πιστεύει ότι πυροβολούσε προτού φτάσει εκεί, δήλωσε η εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας Κουκ, Σοφία Ανσάρι.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο μπαρ, ο Ρόμπερσον κρατούσε "κάποιον στο έδαφος με το γόνατό του στην πλάτη του και το όπλο του στην πλάτη του", δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Άνταμ Χάρις στο τηλεοπτικό δίκτυο WGN-TV.

Ο Ρόμπερσον είχε άδεια οπλοφορίας, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του σερίφη Ανσάρι.

"Όλοι φώναζαν 'είναι φρουρός της ασφάλειας''', πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας Χάρις, για να καταλήξει: "όμως αυτοί έκαναν τη δουλειά τους, είδαν έναν μαύρο με όπλο και βασικά τον σκότωσαν".

Εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές χάους να εκτυλίσσονται έξω από το μπαρ με αυτόπτες μάρτυρες να φωνάζουν στην αστυνομία.

"Προστάτευε το κλαμπ και κρατούσε κάτω έναν ύποπτο", πρόσθεσε ο Χάρις σε δηλώσεις του στο CBS.

"Πώς γίνεται ένας φρουρός της ασφάλειας να πυροβολείται από την αστυνομία;" διερωτήθηκε παράλληλα μιλώντας στο ABC7 News ο πάστορας Ουόλτερ Τέρνερ.

"Ήταν ένας νεαρός που έκανε κυριολεκτικά τη δουλειά του και τώρα πάει", πρόσθεσε.

Οι αρχές πρόκειται να απαγγείλουν κατηγορίες στον άνδρα για τον οποίο πιστεύει η αστυνομία ότι άνοιξε πυρ στο μπαρ στη διάρκεια καυγά. Το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και χθες εξακολουθούσε να νοσηλεύεται, πρόσθεσε επίσης η εκπρόσωπος του σερίφη Ανσάρι.

Για τον αστυνομικό που σκότωσε τον Ρόμπερσον δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες.

Ο 26χρονος μαύρος ήταν ο μόνος άνθρωπος που σκοτώθηκε στο περιστατικό. Για τους 4 που τραυματίστηκαν δεν πιστεύεται ότι απειλείται η ζωή τους, σημείωσε επίσης η Ανσάρι.

Η αστυνομία της πολιτείας του Ιλινόι χειρίζεται τώρα την έρευνα για τον φόνο του Ρόμπερσον. Η υπηρεσία αυτή ανακοίνωσε ότι δεν θα σχολιάσει έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του FBI, ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό πυροβολισμών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ αφορά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται μαύροι.