«Έχω δίπλα μου δύο αγαπημένους φίλους από την διεθνή κοινότητα του τένις, τον Στέφαν Τσβέτκοφ και τον Γκόραν Τζόκοβιτς. Ο αθλητισμός ανοίγει δρόμους και το ίδιο γίνεται και τώρα στην βαλκανική χερσόνησο, με προεξέχουσες χώρες στον κόσμο του τένις, την Σερβία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ανοίγουμε λοιπόν δρόμους, θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα πετυχημένο δίκτυο στην περιοχή από επαγγελματικά πρωταθλήματα τένις».

Δηλώσεις του προέδρου της ΕΦΟΑ Σπύρου Ζαννιά, στο άνοιγμα της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στον ΟΑΑ, με θέμα το ATP Open της Σόφιας που θα διεξαχθεί από 03 έως 10 Φεβρουαρίου 2019 στην Βουλγαρία, με την συμμετοχή και του Στέφανου Τσιτσιπά. Συνέντευξη Τύπου στην οποία παραβρέθηκαν οι διοργανωτές του ATP Open της Σόφιας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης συνέχισε: «Θέλουμε να στηρίξουμε τα παιδιά τα δικά μας, και τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη, ευελπιστώντας ότι θα είναι εκτός σοβαρού απροόπτου στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μετάλλιο. Οι νίκες ανήκουν στους αθλητές και τις αθλήτριες και όχι στους παράγοντες. Και θέλω να τονίσω πως ο Αθλητισμός ενώνει, δεν χωρίζει και ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει την οικονομική κρίση, είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπουμε τους αθλητές μας σε όλα τα αθλήματα να σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία».

Το ΑΤΡ 250 της Σόφιας θα διεξαχθεί για 4η χρονιά στα κλειστά κορτ με σκληρή επιφάνεια της Arena Armeec που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Εκτός από τον Σπύρο Ζαννιά, παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Τένις, Στέφαν Τσβέτκοφ, ο Διευθυντής του τουρνουά και Αντιπρόεδρος της Σερβικής Ομοσπονδίας Γκόραν Τζόκοβιτς (θείος και μάνατζερ επί σειρά ετών του κορυφαίου Σέρβου τενίστα), η Γενική Διευθύντρια (CEO) του τουρνουά Κέι Γκοντκίντι, ο πρόεδρος του ΟΑΑ Στάθης Σταματόπουλος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΦΟΑ Γιάννης Χατζηπροδρόμου.

Ο Σπύρος Ζαννιάς αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική να δημιουργηθεί ένα ανάλογο τουρνουά και στην Ελλάδα, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, όπως και στην πεποίθησή του ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα αγωνιστεί στο Ντέιβις Καπ με την Εθνική, όπως έκανε η Μαρία Σάκκαρη στο Fed Cup, ώστε να είναι παρόντες και οι δύο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου ενδεχομένως η Ελλάδα καταφέρει να διεκδικήσει μετάλλιο και τόνισε με έμφαση πως «οι επιτυχίες ανήκουν στους αθλητές και όχι στους παράγοντες».

Σε ερώτηση, αν μπορεί να διοργανωθεί ένα ανάλογο τουρνουά στην Ελλάδα, απάντησε: «Διεκδικήσαμε και πήρε για το 2019 και το 2020 το Ευρωπαϊκό μπιτς τένις, με πάνω από 30 χώρες συμμετοχή. Αλλά τα τουρνουά όπως της Σόφιας ανήκουν σε εταιρείες, οπότε θα πρέπει ή να τα αγοράσεις ή να τα ενοικιάσεις και μάλιστα τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Είμαστε κοντά σε αυτό. Πιστεύω πως μπορούμε να μετακινήσουμε ένα ανάλογο τουρνουά στην Αθήνα, ακόμη κι αν χρειαστεί να μετατρέψουμε ένα κλειστό γήπεδο, όπως κάνει η Σόφια. Οι συνθήκες είναι ώριμες και για αντρικό και για γυναικείο τουρνουά. Υπάρχουν επαφές και με την κυβέρνηση και με τους φορείς, αλλά χρειάζεται να συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας. Θα πρέπει να βρούμε χορηγούς».

Σχετικά με την προοπτική να αγωνιστεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Ντέιβις Καπ με την Εθνική, όπως συνέβη με την Μαρία Σάκκαρη που αγωνίστηκε με την Εθνική στο Fed Cup και με δεδομένο πως μπαίνουμε σε μια προ-Ολυμπιακή περίοδο, όπου οι τενίστες για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς, θα πρέπει να έχουν αγωνιστεί την προηγούμενη διετία στην Εθνική της χώρας τους, απάντησε: «Εμείς δεν θα πούμε στον Στέφανο τι πρέπει να κάνει. Είμαι βέβαιος πως ο Στέφανος θα αγωνιστεί και για την Εθνική ομάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, στο τουρνουά θα συμμετάσχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, νικητής στη Στοκχόλμη και στο Next Gen ΑΤΡ Finals που ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο το περασμένο Σάββατο, όπου αγωνίστηκαν οι 8 καλύτεροι τενίστες στον κόσμο κάτω των 21 ετών. Να θυμίσουμε ότι ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας έφθασε και στους τελικούς της Βαρκελώνης και του Μάστερς του Καναδά χάνοντας από τον Ράφα Ναδάλ. Επιτυχίες οι οποίες τον εκτόξευσαν στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης.

Μάλιστα ο Στέφανος Τσιτσιπάς έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που θα αγωνιστώ στο όπεν της Σόφιας τον επόμενο Φεβρουάριο. Ένα πολύ ωραίο τουρνουά, όπου είχα παίξει και πριν από δύο χρόνια. Θα ήθελα να έχω την υποστήριξή σας εκείνη την εβδομάδα, αν μπορείτε να έρθετε και να με υποστηρίξετε. Θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να σας έχω στις κερκίδες».

Εκτός από τον Στέφανο Τσιτσιπά, στη Σόφια θα αγωνιστούν ο Ρώσος Κάρεν Χασάνοφ (Νο 11 στην παγκόσμια κατάταξη), ο Γεωργιανός Νίκολοζ Μπασιλασβίλι (Νο 21), οι Ισπανοί Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ (Νο 24) και Φερνάντο Βερντάσκο (Νο 28), ο Γάλλος Γκαέλ Μονφίλς (Νο 29) και ο Ελβετός Σταν Βαβρίνκα (Νο 66). Ο Βούλγαρος Γκρίγκορ Ντιμιτρόφ (Νο 19), που ήταν και ο περσινός νικητής, δεν έχει δηλώσει συμμετοχή εξαιτίας τραυματισμού.

Ο πρόεδρος της βουλγαρικής Ομοσπονδίας Τένις, Στέφαν Τσβέτκοφ, τόνισε: «Σας προσκαλούμε όλους στην Σόφια, στο μοναδικό τουρνουά αυτού του επιπέδου στα Βαλκάνια. Είναι σημαντική αυτή η συνεργασία που ξεκινάει ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και αισιοδοξώ ότι θα γίνουν κι άλλα τέτοια τουρνουά στην Βαλκανική. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και είμαι χαρούμενος που συνεργάζομαι με την ελληνική Ομοσπονδία και τον φίλο Σπύρο Ζαννιά».

Ο διευθυντής του τουρνουά της Σόφιας Γκόραν Τζόκοβιτς δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Αθήνα και κοντά στον φίλο μου Σπύρο Ζαννιά. Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ελπιδοφόρο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην Σερβία, ο Γκριγκόρι Ντιμιτρόφ στην Βουλγαρία και τώρα το ανερχόμενο αστέρι ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και είμαι τόσο αισιόδοξος. Είμαι εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις εδώ στην Αθήνα. Στην Σόφια περιμένω ένα γεμάτο στάδιο και είμαι σίγουρος πως θα παρακολουθήσουμε ένα τένις υψηλού επιπέδου. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Το τένις είναι ένα ακριβό άθλημα, αν βρούμε χορηγούς τότε όλα γίνονται».

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του τουρνουά της Σόφιας Κέι Γκοντκίντι, αναφέρθηκε σε γενικές πληροφορίες για το Open της Σόφιας, στην συμμετοχή των σπουδαίων αθλητών που υπόσχονται συγκλονιστικά παιχνίδια και ολοκλήρωσε μιλώντας για στα «πακέτα» εισιτηρίων των 4 ημερών, που θα πωλούνται και στην Ελλάδα από την viva.gr.

Χαιρετισμό απεύθυναν και ο πρόεδρος του ΟΑΑ Στάθης Σταματόπουλος και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΦΟΑ Γιάννης Χατζηπροδρόμου ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και τόνισε πως στην Σόφια ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου τένις.

Πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθλητικών συντακτών, Ανδρέα Μπόμη και Νίκου Αντωνιάδη, οι οποίοι «έφυγαν» το Σαββατοκύριακο από τη ζωή.