Σε ένα από τα σημαντικότερα, όμως, άγνωστα σπήλαια, για το ευρύ κοινό, έκανε εξόρμηση μια όμορφη παρέα με οδηγό τον Πάνο Καρούτσο. 

Πρόκειται για το υπογενές σπήλαιο της Υρμίνης στο Κουνουπέλι από το οποίο λειτουργούσαν κάποτε τα ομώνυμα λουτρά. Η παρέα μοιράστηκε εμπειρίες και γνώσεις από την επίσκεψη της στο σπήλαιο. 

Το σπήλαιο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όμως στα βαθύτερα σημεία του παραμένει άγνωστο και ανεξερεύνητο σχεδόν. Η υψομετρική διαφορά του σπηλαίου βρίσκεται παραπάνω από 1,5 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας.

Για να καταφέρει κάποιος να μπει μέσα σε αυτό θα χρειαστεί να περάσει σκυφτά από την είσοδο. Εκεί θα βρεθεί στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου που έχει μήκος 16 μέτρα και πλάκα από 70 εκατοστά στην αρχή, μέχρι 4 μέτρα στο τέλος, ενώ το βάθος του νερού είναι από 15 με 30 εκατοστά.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο που έχει μεγάλη γεωλογική σημασία και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι ένα υπογενές σπήλαιο με νερό που αναβλύζει από το εσωτερικό του.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε έναν τόπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς όπως είναι το Κουνουπέλι και το οποίο αν είχε φροντίσει η πολιτεία να το αξιοποιήσει θα μπορούσε να δώσει πολλά και στον τουρισμό της περιοχής.


Τα ιαματικά λουτρά της Υρμίνης, σε διαφορετικές καταστάσεις θα μπορούσαν να προσελκύσουν αρκετούς επισκέπτες, δίνοντας μια δυναμική στον άγνωστο για την περιοχή μας ιαματικό τουρισμό.

Για την ώρα τα λουτρά που είχαν μία πλούσια δράση τα χρόνια που λειτουργούσαν είναι μέσα στην εγκατάλειψη, ενώ οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις είναι εγκαταλειμμένες, αλλά και σε ένα βαθμό επικίνδυνες για τον επισκέπτη.

Ωστόσο, το υπόγειο σπήλαιο της Υρμίνης, παραμένει ένα μνημείο για την περιοχή και με τα ιαματικά του νερά συνδέεται αρμονικά με το υπόλοιπο οικοσύστημα του Κουνουπελίου.


Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα βιότοπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης του από την πολιτεία, που όμως έως τώρα δεν έχει καταφέρει να τις εκμεταλλευτεί. 

Η ομάδα του Πάνου Καρούτσου συνεχίζοντας τις εξορμήσεις της στα σπήλαια της Πελοποννήσου, πήγε στο υπογενές σπήλαιο της Υρμίνης και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά αυτό το μνημείο φυσικής ομορφιάς, ζώντας έτσι μία συναρπαστική εμπειρία που αποτυπώνεται στο φακό του Νικόλαου Θεοδωρόπουλου (του Mesienikola youtuber) που συμμετείχε στην βόλτα.