Χωρίς μελέτες για την αντισεισμική τους θωράκιση αλλά και δίχως τα απαραίτητα πιστοποιητικά πυρασφάλειας λειτουργεί ένας σημαντικός αριθμός σχολικών κτιρίων της Πάτρας.

Πρόκειται για σχολικά κτίρια που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις και δεν έχουν συμμορφωθεί λόγω έλλειψης κονδυλίων με το μνημόνιο ενεργειών όπως έχει επικαιροποιήσει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), το 2017.

Ειδικότερα στην Πάτρα το πρόβλημα είναι έντονο αφού τα περισσότερα από τα σχολικά κτίρια είναι παλιά και παρά τις εργασίες που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια από τον Δήμο, η σεισμική θωράκιση και τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας δεν στάθηκαν δυνατόν να εξασφαλιστούν σε όλα αυτά τα συγκροτήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυροσβεστική σε ελέγχους που είχε κάνει την περασμένη χρονιά σε τρία σχολεία της Πάτρας βρήκε και τα τρία χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν και άλλα σχολικά κτίρια που δεν έχουν τα πιστοποιητικά αυτά.

Ο βασικός λόγος είναι ότι τα κονδύλια που δίνονται από το κράτος δεν φτάνουν για όλα τα σχολεία. Το γεγονός αυτό πάντως σε μία περιοχή όπως είναι η Πάτρα που έχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα είναι αρκετά επικίνδυνο για τα παιδιά και φυσικά είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους φορείς ώστε να πιέσουν προς μία αντίστοιχη κατεύθυνση.