Νοέμβριος και ο μήνας αυτός για την Πάτρα και τους Πατρινούς, είναι ο μήνας του Πολιούχου της πόλης του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέα.

Είναι ο μήνας του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, του μεγαλύτερου ορθόδοξου ναού που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και του τρίτου μεγαλύτερου βυζαντινού ρυθμού, στα Βαλκάνια.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, πέρα από την μεγάλη θρησκευτική σημασία του, αποτελεί ένα στολίδι για την αχαϊκή πρωτεύουσα, τον κυριότερο πόλο για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας και ένα από τα σημεία αναφοράς για τους επισκέπτες που έρχονται στην πόλη.

Η αρχιτεκτονική του είναι επιβλητική, τόσο κοιτάζοντας τον εξωτερικά, όσο και εσωτερικά μπαίνοντας σε αυτόν. Εξωτερικά ξεχωρίζουν τα πολλά καμπαναριά και οι θόλοι του. Το μάτι του επισκέπτη κεντρίζει ο επιβλητικής επίχρυσος Σταυρός μήκους πέντε μέτρων που υπάρχει πάνω από τον κεντρικό του θόλο.

Στους υπόλοιπους θόλους του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα υπάρχουν 12 μικρότεροι Σταυροί που συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, ενώ σε κάθε έναν από τους θόλους υπάρχουν και 12 καμπαναριά. 


Η κατασκευή του βυζαντινού ρυθμού ναού ξεκίνησε το 1908 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, τον οποίο ακολούθησε ο Γεώργιος Νομικός.

Εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Καλύπτει εμβαδόν περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων και η χωρητικότητα του ξεπερνάει τα 8.000 άτομα.

Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η εκκλησία του νέου ναού του Αγίου Ανδρέα φτιάχτηκε στην κυριολεξία με χρήματα όλων των Πατρινών από τη στιγμή που συνέδραμαν στην κατασκευή του, πληρώνοντας στις αρχές του 20ου αιώνα ειδικούς φόρους και τέλη.

Μπαίνοντας στον ναό το ενδιαφέρον του επισκέπτη κεντρίζουν οι πλούσιες τοιχογραφίες του, βυζαντινής τεχνοτροπίας, τα μωσαϊκά του, αλλά και οι εικόνες που φιλοξενούνται μέσα στην εκκλησία.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα μαζί με τον παλιό ναό που υπάρχει δίπλα του, αποτελούν προσκυνηματικούς χώρους που προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού. 

Οι θρησκευτικές εκδρομές που γίνονται από διάφορες χώρες των Βαλκανίων και κυρίως από την Ρωσία, με κεντρικό πόλο επίσκεψης τον ναό του Αγίου Ανδρέα, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της δυναμικής του θρησκευτικού τουρισμού.


Αποτελεί, άλλωστε, ένα σύμβολο για την Ορθοδοξία ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα.  

Ταυτόχρονα είναι το καμάρι της Πάτρας, ενώ κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου, την ημερομηνία που η Εκκλησία εορτάζει τον Πρωτόκλητο, συγκεντρώνονται χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδος που έρχονται για να προσκυνήσουν τα Λείψανα του.

Η Ιερά Μητρόπολη στο πλαίσιο της εορτής του Πολιούχου της κάθε χρόνο προχωρά σε ένα κύκλο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που ονομάζει Πρωτοκλήτεια, εκδηλώσεις που κορυφώνονται ανήμερα της εορτής του Πολιούχου.