Αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο του πλειστηριασμού βρίσκονται εκατοντάδες νοικοκυριά της Πάτρας, ζώντας καθημερινά με αυτόν τον εφιάλτη, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα δάνεια που είχαν πάρει, τον καιρό των... παχιών αγελάδων.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αυξάνονται συνεχώς, ενώ η αναμενόμενη κατάργηση του Νόμου Κατσέλη με την άφιξη του νέου έτους, πρόκειται να αφήσει εκτεθειμένα χιλιάδες νοικοκυριά, μη έχοντας πλέον καμία "ομπρέλα" προστασίας από το κράτος.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει αρκετά καλά το θέμα, έχοντας κληθεί να υπερασπίσει όλα αυτά τα χρόνια με σημαντική επιτυχία δεκάδες δανειολήπτες της Πάτρας με "κόκκινα δάνεια", που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εκποίησης της περιουσίας τους, ο Χρήστος Λιαρομμάτης, το ζήτημα έχει προκύψει από μία τροποποίηση.

Η τροποποίηση αυτή που έγινε το 2015 αναφέρει ότι το άρθρο 9 του Νόμου Κατσέλη θα ισχύει μέχρι τις 31/12 του 2018. "Στην ουσία η κατάργηση του άρθρου 9 ισοδυναμεί με την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη. Το άρθρο 9 αποτελεί το βασικό μέρος του Νόμου Κατσέλη, το οποίο εμπεριείχε όλα αυτά που προστατεύουν την πρώτη κατοικία, αλλά και τους δανειολήπτες από την εκποίηση της περιουσίας τους. Χωρίς το άρθρο 9 δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος ύπαρξης του Νόμου Κατσέλη" τονίζει χαρακτηριστικά ο έμπειρος δικηγόρος. 

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, οι δανειολήπτες, σε πανελλήνια κλίμακα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, τα επονομαζόμενα "κόκκινα δάνεια" αντιστοιχούν σε έναν αριθμό που αγγίζει τους 1.500.000. Από αυτούς μόλις οι 220.000 έκαναν προσπάθεια για να υπαχθούν όλα αυτά τα χρόνια στο Νόμο Κατσέλη.

Οι υπόλοιποι, ένας αριθμός που φτάνει τους 1.300.000, δεν έχουν προσπαθήσει καν να μπουν στο νόμο. Η κατάργηση του Νόμου Κατσέλη, κατά συνέπεια, είναι σίγουρο ότι θα φέρει μαζί της και ένα ακόμα μεγαλύτερο "τσουνάμι" πλειστηριασμών, αφού δεν θα υπάρχει πλέον καμία προστασία για κανέναν δανειολήπτη που δεν θα μπορεί να τακτοποιήσει τις οφειλές του.

Κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες θα χάσουν την περιουσία τους, ακόμα και την πρώτη τους κατοικία. Με όποιες επιπτώσεις και κινδύνους κοινωνικής έκρηξης μπορεί να σημαίνει αυτό. 

Υπάρχει περίπτωση παράτασης;

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι στις συζητήσεις που γίνονται με τους εταίρους κάνει προσπάθειες για να διατηρήσει, προσωρινά έστω, την ισχύ του ευεργετικού αυτού Νόμου για χιλιάδες δανειολήπτες.

"Κατά την άποψη μου ίσως να γίνει κατορθωτή η παράταση της ισχύος του Νόμου για έναν ακόμα χρόνο" εκτιμά ο κ. Λιαρομμάτης. "Διαφορετικά, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλον τρόπο για να υπάρξει κάποια μορφή προστασίας απέναντι σε τόσους χιλιάδες πολίτες που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν την περιουσία τους".

Όλα αυτά την στιγμή που έχουν παγιωθεί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και που τα μέτωπα των πολιτών δεν μπορούν να προστατεύουν τους δανειολήπτες με αποκλεισμό Ειρηνοδικείων και πάγωμα των διαδικασιών.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα πτυχή του ζητήματος που θα φέρει το ενδεχόμενο κατάργησης του Νόμου. "Η παύση του Νόμου Κατσέλη θα φέρει στα χέρια των τραπεζών εκατοντάδες ακίνητα.

Τι θα τα κάνουν όμως οι τράπεζες και σε τι θα τους χρησιμεύσουν; Προφανώς θα προσπαθήσουν να τα πουλήσουν. Ποιος όμως θα ενδιαφερθεί για να τα αγοράσει και σε ποια χέρια θα πέσουν, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρει κανείς μας".


Οι απορριπτικές αποφάσεις...

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που δείχνει το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την κατάργηση του άρθρου 9, αλλά και την κατεύθυνση που κινείται από άνωθεν στο θέμα των πλειστηριασμών και της εκποίησης των περιουσιών είναι και αυτό: 

Το ποσοστό των επιτυχιών για τους δανειολήπτες που υπάγονταν στον Νόμο Κατσέλη τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά μεγάλο. Την τελευταία διετία όμως το ποσοστό αυτό έχει πέσει κατακόρυφα, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων να είναι σε μεγάλο βαθμό απορριπτικές.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό; Προφανώς η πτώση αυτή συμβαδίζει με την τάση που υπάρχει απέναντι στο φαινόμενο των πλειστηριασμών, της αύξησης  και της υλοποίησης τους ηλεκτρονικά εδώ και ορισμένους μήνες. Μια τάση, που με τη σειρά της, συμπορεύεται με τις πιέσεις που ασκούνται από κυβέρνηση και εταίρους.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη μέχρι το τέλος του έτους, αφού ακόμα και να γίνει η δίκη τους μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, η ισχύς του νόμου για αυτούς θα υπάρχει και θα αντιμετωπιστούν από το δικαστήριο με βάση τις ευεργετικές ρυθμίσεις του. 

Διαφορετικά σε περίπτωση κατάργησής του από την έναρξη του νέου έτους, μένουν οριστικά από έξω, απροστάτευτοι στις διαθέσεις των τραπεζών και στους πλειστηριασμούς, χωρίς καμία "ομπρέλα".