Είναι δυνατόν ένα σωματείο ιστορικό όπως είναι ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών να έχει αφήσει μία υπόθεση να εκκρεμεί και να κρατά σε καθεστώς ομηρίας, μια εργαζόμενή του;

Μια εργαζόμενη, στην οποία προσπάθησε με μηχανορραφίες και μηνύσεις για υπεξαίρεση εγγράφων, και αφού αυτή αθωώθηκε από τα δικαστήρια, να διεκδικεί εδώ και χρόνια τα χρήματα που δικαιούται;

Ένα ποσό αρκετά μεγάλο, αφού είναι απλήρωτη από το 2012, μη έχοντας πάρει ούτε τους μισθούς, αλλά ούτε τα δώρα και τα επιδόματά της. Ο Ν.Ο.Π., όπως αναφέρει ο δικηγόρος της εργαζομένης υπάλληλου, Θάνος Αμπατζής, "όλα αυτά τα χρόνια παρανομεί, μη τηρώντας τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως απαιτεί ο νόμος, προχωρώντας σε χρηματικές συναλλαγές, χέρι με χέρι". 

Όλα αυτά γιατί; «Για να μην πληρώσει την υπάλληλό του, την Αικατερίνη Καρβεντούζη που ήταν στο Ν.Ο.Π. από το 1993». «Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2012, όταν η εργαζόμενη έχοντας μείνει για μήνες απλήρωτη, προχώρησε σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα χρήματά της.

Νωρίτερα, η υπάλληλος τα είχε ζητήσει από την τότε διοίκηση, όμως η πρόεδρος του Δ.Σ. της απάντησε «να απευθυνθεί στην προηγούμενη διοίκηση» για να πάρει τα χρήματά της. Τότε, λοιπόν, η υπάλληλος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας". 

Αβάσιμη η εις βάρος της καταγγελία

Οι άνθρωποι του Ν.Ο.Π., όπως φαίνεται πλέον μέσα από τις μετέπειτα αποφάσεις των δικαστηρίων, σκέφτηκαν κάτι πονηρό:

Την κατήγγειλαν για υπεξαίρεση εγγράφων και βιβλίων απολύοντάς την με μήνυση, με δικαιολογία ένα φάκελο που είχε χαθεί από το 2010 και για τον οποίο δεν ήταν αρμόδια για τη φύλαξή του– μόνο και μόνο για να μην πληρώσουν την αποζημίωσή της, τους μισθούς και τα υπόλοιπα που δικαιούταν. 

«Το δικαστήριο το 2014 αθώωσε την υπάλληλο πανηγυρικά, οριστικά και αμετάκλητα, διαπιστώνοντας μέσα από τα στοιχεία που είχε στα χέρια του ότι η καταγγελία που είχε γίνει εις βάρος της ήταν αβάσιμη».

Στο μεταξύ το ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει ο Ν.Ο.Π. στην υπάλληλό του (αφού με την επίσχεση εργασίας που έκανε οι μισθοί τρέχουν ακόμα και σήμερα κανονικά) ανέβαινε συνεχώς. Η απόφαση του Εφετείου το 2016 ήταν ξεκάθαρη, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να πληρώσει το ποσό που αντιστοιχούν σε μισθούς, ασφάλεια, δώρα και επιδόματα για το χρονικό διάστημα 2012-2014.

Καταδικαστική σε βάρος του Ν.Ο.Π. ήταν και η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για το διάστημα 2014-2016, ενώ το Γενάρη του 2019 θα πραγματοποιηθεί η δίκη για τη χρονική περίοδο 2016-2018 που μάλλον και αυτή θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. 

Και όμως υπάρχουν τα χρήματα

Τι λέει ο Ν.Ο.Π. για όλα αυτά; Δεν έχει λέει χρήματα!

Κι όμως ο Δικηγόρος της υπαλλήλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και απεικονίζουν τους ετήσιους λογαριασμούς και προϋπολογισμούς του σωματείου, υποστηρίζει ότι τα έσοδα του Ν.Ο.Π. σε όλη αυτή την εξαετία, που η οικογένεια της εργαζόμενης έχει υποστεί ηθική, ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία, ξεπέρασαν το ποσό των 1.500.000 ευρώ. (Ναι καλά διαβάσατε, ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ...)

Ο οικονομικός απολογισμός του σωματείου τα τελευταία τρία χρόνια φτάνει τα 300 με 400 χιλιάδες ευρώ κάθε έτος. “Αυτό που υποστηρίζουν τα μέλη της νυν διοίκησης του σωματείου του ΝΟΠ, δεν αντιστοιχούν στα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ν.Ο.Π. δεν θέλει να πληρώσει και για το λόγο αυτό συντηρεί αυτή την κατάσταση” τονίζει ο Δικηγόρος της υπαλλήλου.

“Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσουν να βεβηλώνουν το κύρος του ιστορικού σωματείου, να σεβαστούν πόσο έχει κοστίσει το θέμα στην οικογένεια της εργαζόμενης και να τελειώνει αυτή η υπόθεση, πληρώνοντας τα ποσά που έχει αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη”.

Καμία προσπάθεια συμβιβασμού

Όλο αυτό το διάστημα αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι Διοικήσεις του Ν.Ο.Π. δεν έχουν κάνει κάποια προσπάθεια να πλησιάσουν την εργαζόμενη για να προχωρήσουν μαζί της πιθανότατα σε κάποιου είδους συμβιβασμό. 

Με δεδομένο ότι τα δικαστήρια θα συνεχιστούν και το ποσό ολοένα και θα ανεβαίνει, ποιος είναι ο μοναδικός πραγματικά χαμένος; Φυσικά ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών που κάποιοι νομίζουν και διαλαλούν ότι διασφαλίζουν τα συμφέροντά του... 

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια λύση και για τις δύο πλευρές. Υπάρχει βέβαια και μία ακόμα πτυχή στην υπόθεση:«Για να εισπράξουμε τις νόμιμες απαιτήσεις οι προσπάθειες μας δεν έχουν αποτέλεσμα, γιατί περιέργως ο Ν.Ο.Π. όλα αυτά τα χρήματα τα διαχειρίζεται ιδιωτικώς. Εννοώ ότι δεν τα καταθέτει όπως υποχρεούται σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να μην τα βρούμε και τα κατασχέσουμε, παραβιάζοντας κατά την άποψή μου ανοιχτά κανόνες που ορίζουν την ταμειακή συμπεριφορά των σωματείων και του καταστατικού του Ν.Ο.Π.» δήλωσε στο patrasevents.gr ο κος Αμπατζής.

Τι λέει η πολιτεία για όλο αυτό;

Ο Ν.Ο.Π. ουσιαστικά λειτουργεί εκτός νομικού πλαισίου όλο αυτά τα χρόνια εις βάρος μιας γυναίκας και της οικογένειάς της. Ναι ή όχι; Η πολιτεία, οι θεσμικοί παράγοντες, η κοινωνία, τι λέει για όλο αυτό;

Εθελοτυφλεί γιατί η υπόθεση έχει να κάνει με ένα σωματείο ιστορικό που αποτελεί πραγματικά ένα ξεχωριστό βιβλίο για τον πατραϊκό αθλητισμό και για την ελληνική υδατοσφαίριση.

Ναι, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Και μια πολιτεία στην οποία οι νόμοι δεν λειτουργούν και επί της ουσίας καταργούνται με δικαιολογίες και προσχήματα, μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες της; Μάλλον όχι.