Ένα τέτοιο κρουαζιερόπλοιο να έρχεται δύο φορές τον μήνα, η αγορά της Πάτρας θα παίρνει όχι μόνο ανάσες, αλλά και ζωή.

Αυτό έλεγαν οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Πάτρας σχετικά με την άφιξη των 1.071 τουριστών του κρουαζιερόπλοιου "Artania" που έδεσε την Παρασκευή στο μόλο της Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα στη δεξιά πτέρυγα του παλιού λιμανιού της πόλης, μπροστά από τον σταθμό "Παναγιώτης Κανελλόπουλος".

Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά της Πάτρας για αρκετές ώρες, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς πήγαν σε πολλά αξιοθέατα της πόλης, έφαγαν και ήπιαν τον καφέ τους στα καταστήματα εστίασης του κέντρου, αλλά και ψώνισαν από τα εμπορικά μαγαζιά της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Το κρουαζιερόπλοιο μήκος 231 μέτρων, με επιβάτες κυρίως από την Γερμανία, είχε άτομα μεγάλης ηλικίας που όμως σου έδιναν την αίσθηση ότι είχαν  οικονομική ευχέρεια και την διάθεση για να χαλάσουν κάποια χρήματα στην αγορά της πόλης.


Αυτό που έκανε αίσθηση είναι ότι οι περισσότεροι έκαναν την βόλτα τους στο κέντρο της πόλης κυρίως τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής, όταν και είχαν επιστρέψει από τις περιηγήσεις τους στον Άγιο Ανδρέα, στο Κάστρο, στο Ρωμαϊκό Ωδείο και σε διάφορα άλλα μέρη που ήθελαν να επισκεφτούν. Κοιτούσαν τότε τις βιτρίνες των καταστημάτων, όμως εκείνες τις ώρες τα μαγαζιά της Πάτρας ήταν κλειστά.

Σίγουρα είχαν όλες τις υπόλοιπες ώρες στην διάθεση τους για να ψωνίσουν από τα καταστήματα της πόλης, μόνο που με δεδομένο ότι το καράβι έφευγε στις 20:00 από το λιμάνι, οι περισσότεροι από ένα σημείο και μετά, όταν δηλαδή άνοιγαν τα καταστήματα της πόλης, επέστρεφαν στο δωμάτιο τους για να ξεκουραστούν, αφού ήταν και μιας ηλικίας.


Άλλωστε, το κρουαζιερόπλοιο, ήταν μία πλωτή πολιτεία που τα είχε όλα και αυτό μπορούσε εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος κοιτάζοντας το από κοντά.

 Ήταν ένας... γίγαντας που έδειξε τη δυναμική που μπορεί να δώσει στην Πάτρα και στην τοπική της οικονομία, τόσο ο θαλάσσιος τουρισμός, όσο η μορφή αυτού του τουρισμού με την επίσκεψη περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Είναι μία μορφή τουρισμού που η Πάτρα με την θάλασσα που διαθέτει και το λιμάνι της έχει την δυνατότητα να αναπτύξει και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να κινηθεί σε μία τέτοια κατεύθυνση.

Μέχρι τώρα όμως ο βαθμός που παίρνει πάνω στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων είναι κάτω από την βάση.  Η επίσκεψη των 1000 και πλέον τουριστών στην Πάτρα άφησε μόνο θετικό πρόσημο στην αγορά της, στα εμπορικά μαγαζιά και στην εστίαση, με τους Πατρινούς να ελπίζουν ότι τουλάχιστον έγινε μία αρχή που ασφαλώς θα πρέπει να έχει και συνέχεια. 


Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σημαντικές ομάδες των τουριστών αυτών που προτίμησαν να φύγουν από την Πάτρα και να πάνε να δουν από κοντά μέρη όπως η Αρχαία Ολυμπία και οι Δελφοί.

Είναι ένα μήνυμα και αυτό ότι η Πάτρα θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα αξιοθέατα της και να δημιουργήσει έναν ικανό "στόλο" αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων που αν δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν το κύρος της Αρχαίας Ολυμπίας ή των Δελφών, τουλάχιστον να μπορούν να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την "πίτα" για το καλό της πόλης τους.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι τα επόμενα χρόνια η Πάτρα θα κινηθεί προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις που δώσουν ώθηση και θα αξιοποιήσουν την τουριστική της δυναμική.