Τη φτώχεια που υπάρχει στην Πάτρα αναδεικνύει έρευνα που αποτελεί αντικείμενο διδακτορικής εργασίας της Αντωνίας Ρηγάτου. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πελοπόννησος" και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στην Πάτρα ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και που δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν από μόνοι τους ακόμα και ένα πιάτο φαγητό, ολοένα αυξάνεται.

Η έρευνα αποκαλύπτει και ένα ακόμα επίκαιρο θέμα που έχει προκύψει μετά τις συζητήσεις που έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την συμφωνία για τον διαχωρισμό του κράτους και της εκκλησίας.

Αποκαλύπτει τον μεγάλο ρόλο της τοπικής εκκλησίας στην αντιμετώπιση της φτώχειας, έχοντας δημιουργήσει σε πολλές ενορίες της Πάτρας συσσίτια, έτσι ώστε τουλάχιστον να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ένα πιάτο φαγητό.

Κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας που αντιμετωπίζουν τα ίδια περίπου προβλήματα φτώχειας και ανεργίας.

Η εκκλησία έχει αναλάβει από μόνη της - χωρίς καμία συμφωνία - να διεκπεραιώσει ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα των συσσιτίων που αναφέρει η έρευνα:

Το συσσίτιο που δίνεται από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε άτομα με ειδικές ανάγκες, φτάνει τα 55 άτομα στον αριθμό. Παράλληλα από την ίδια δομή γίνεται διανομή σε πάνω από 124 άτομα σε καθημερινή βάση.

Στην Αγία Σοφία το συσσίτιο εξυπηρετεί 88 άτομα σε καθημερινή βάση και έχει ξεκινήσει από το 2014. Ο αριθμός θα ήταν μεγαλύτερος όμως στο μεσοδιάστημα αρκετοί συμπολίτες απευθύνθηκαν και στον Άρτο της Αγάπης. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα το συσσίτιο έχει φτάσει να εξυπηρετεί τα 60 άτομα, ενώ το 1996 που είχε ξεκινήσει ήταν μόλις 30.

Το συσσίτιο της Αγίας Τριάδας έχει φτάσει πλέον να εξυπηρετεί 82 άτομα από τα 40 που είχε ξεκινήσει το 1998. Οι αιτήσεις που γίνονται όμως είναι αρκετές και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων που θα εξυπηρετούνται από το συσσίτιο της συγκεκριμένης ενορίας θα φτάσει σύντομα τα 100 άτομα.

Σε μία ακόμα ενορία της Πάτρας που δίνονται συσσίτια, στην Αγία Βαρβάρα, ο αριθμός των ατόμων είναι στα 87, ενώ ταυτόχρονα γίνονται διανομές σε σπίτια σε πάνω από 65 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Και σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι 400 μερίδες φαγητού που δίνει καθημερινά ο "Άρτος της Αγάπης", κεντρική δομή συσσιτίου στην οδό Φιλοποίμενος (ξεκίνησε από τις 150 μερίδες πριν δύο χρόνια). 

Σε ότι αφορά τον Δήμο, που και αυτός στην Πάτρα έχει σηκώσει στους ώμους του ένα μεγάλο βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης, στα μαγειρεία της Πλαζ σιτίζονται σήμερα 384 άτομα (ήταν μόλις 30 το 2016 όταν ξεκίνησε η λειτουργία της δομής), ενώ κάνει και διανομή κατ' οίκον σε πάνω από 450 οικογένειες την εβδομάδα.

Οι δικαιούχοι των συσσιτίων της τοπικής εκκλησίας θα πρέπει να είναι Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι, ομογενείς μόνιμοι κάτοικοι και αλλοδαποί οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι μόνιμοι κάτοικοι και διαθέτουν άδεια παραμονής και θεωρημένο διαβατήριο.

Οι διευθύνσεις των συσσιτίων για τους δικαιούχους είναι:

Κεντρικό Ι.Μ.Π στην οδό Φιλοποίμενος 27

Ατόμων με ειδικές ανάγκες της Ι.Μ.Π στην οδό Νεοφύτου 14, Άνω πόλη

Αγίας Σοφίας Πατρών στην Πλατεία Νίκης 7

Αγίου Ανδρέου Πατρών στην οδό Κοραή 7

Αγία Βαρβάρα Πατρών στην οδό Καποδιστρίου 34-36

Στην Αγία Τριάδα Πατρών στην οδό Μητροδώρου 17.