Σκούρα τα πράγματα δείχνουν να είναι για τους ελαιοπαραγωγούς της Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτών -  καλλιεργητών.

Η παραδοσιακή συγκομιδή για το μάζεμα της ελιάς ξεκίνησε, όμως, οι ελιές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν έχουν τόσο λάδι. Οι καρποί από τα δέντρα, όπως αναφέρουν οι καλλιεργητές, είναι σάπιοι, πέφτουν στο έδαφος, κάτι που φέρνει σε απόγνωση τους αγρότες που ήλπιζαν ότι θα καταφέρουν να βγάλουν το λάδι της χρονιάς για το νοικοκυριό τους και στη συνέχεια να το πουλήσουν τις ποσότητες που απομένουν στην αγορά.

Όμως ο δάκος έχει κάνει σημαντικές ζημιές στις ελιές της περιοχής αφού αναπτύχθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών, την ζέστη και την υγρασία και έτσι το γεγονός αυτό πρόκειται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή λαδιού. Ήδη και ενώ το μάζεμα της ελιάς δεν έχει πολλές μέρες που έχει ξεκινήσει οι παραγωγοί αγρότες δείχνουν να είναι απογοητευμένοι.

Όπως προβλέπουν το φετινό λάδι θα είναι μικρότερο σε ποσότητα, σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης χρονιάς και πιο χαμηλό σε ποιότητα. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ότι οικογένειες με μικρές αγροτικές εκτάσεις και λίγα δέντρα, φέτος θα αναγκαστούν να πάρουν λάδι αφού οι ποσότητες που θα βγάλουν οι ελιές τους δεν θα είναι μεγάλη για να βγάλουν την χρονιά.

Υπάρχουν μάλιστα μερικοί που έχοντας λίγα δέντρα δεν πάνε καν να μαζέψουν τις ελιές, πιστεύοντας ότι θα πάει τσάμπα ο κόπος τους. Η μείωση της φετινής παραγωγής του λαδιού, σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα, αναμένεται να παίξει ρόλο και στην τιμή του η οποία θα είναι σίγουρα υψηλότερη από ότι πέρυσι και ίσως θα κυμανθεί στα πιο υψηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Γεγονός που θα παίξει αρνητικό ρόλο στην οικονομία των νοικοκυριών τα οποία θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα σεβαστό ποσό για να εξασφαλίσουν το λάδι της χρονιάς.