Δύο σημαντικά έργα που ζητούσαν να υλοποιηθούν εδώ και χρόνια οι τοπικές κοινωνίες του Αιγίου και της Δυτικής Αχαίας, αναμένεται να να πραγματοποιηθούν, καθώς μπήκαν οι βάσεις για την αξιοποίηση τους.

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιίας στο Αίγιο και τις πρώην Αποθήκες του ΑΣΟ στην Κάτω Αχαία. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση τους και για τα δύο αυτά έργα, κάτι που σίγουρα θα ωφελήσει τις τοπικές κοινωνίες.

Η χρηματοδότηση τους θα δοθεί μέσα από την δράση "Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας", μιας δράσης που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία.

Σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιίας του Αιγίου εξασφαλίστηκε ένα ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμεύσουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του βιομηχανικού κτιρίου που βρίσκεται στην περιοχή Μυρτιά, στην δυτική πλευρά της παραλιακής ζώνης.

Το εργοστάσιο δεν λειτουργεί από το 1991 και ο χώρος είναι σε κακή κατάσταση. Για τις πρώην Αποθήκες του ΑΣΟ Δυτικής Αχαίας θα διατεθούν γύρω στο 1.000.000 ευρώ για την ανάπλαση  του κτιρίου.

Ο χώρος, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο, θα λειτουργήσει ως Βιοκλιματικό Πολιτιστικό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό αφορά την χρηματοδότηση έργων ανάπλασης και αποκατάστασης των πρώην βιομηχανικών κτιρίων σε διάφορους δήμους της χώρας που έχουν υποβάλει τις σχετικές προτάσεις.

Συνολικά θα διατεθούν 18 εκατομμύρια ευρώ και το σημαντικό είναι ότι οι δήμοι δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική συμμετοχή. 

(Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Λεωνίδα Αξιώτη).