Η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά στην ταινία Halloween του 1978, υπο σκηνοθεσία του John Carpenter, ήταν η χαρακτηριστική μουσική της. Ο συνθέτης και ταυτόχρονα σκηνοθέτης, συγκρότησε προ τεσσάρων δεκαετιών μια ταινία τρόμου πρωτότυπη, που κατάφερε να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες του είδους της, καθότι δεν προκάλεσε τρόμο μέσα από τεχνικές splatter η αιφνιδιασμού.

Η δύναμη της εικόνας, επισκιάστηκε από τον ήχο, από τη χαρακτηριστική μελωδία που σκεπτόμαστε όλοι πλέον όταν ακούσουμε τη λέξη '’Halloween’’, και όχι μόνο αυτή.

Ακριβώς 40 χρόνια μετά, και μετά από αρκετά sequels με την ίδια πρωταγωνίστρια  (Jamie Lee Curtis), εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη νέο '’Ηalloween’’, υπό σκηνοθεσία του David Gordon Green αυτή τη φορά, αλλά και με νέα παραγωγή (Miramax αντί Blumhouse Productions). Ο αρχικός συνδημιουργός John Carpenter, ενεπλάκη και στην νέα ταινία ως συνθέτης, παραγωγός και καλλιτεχνικός σύμβουλος.

Η πρωταγωνίστρια Laurie Strode, δεν έχει κατορθώσει να αφήσει στο παρελθόν τα γεγονότα που τη στιγμάτισαν στα νεανικά της χρόνια. Μέσα σε μια νύχτα ο MIchael Myers δολοφόνησε όλους τους φίλους της και παραλίγο και την ίδια, χωρίς λογική εξήγηση. Ο Myers όταν ήταν μικρός είχε σκοτώσει την αδελφή του και πλέον, είναι έγκλειστος σε ψυχιατρείο.

Ώσπου, χρόνια μετά καταφέρνει να αποδράσει και ξεκινά να περιφέρεται στην ίδια πόλη με την πρόθεση να αξιοποιήσει οποιοδήποτε φονικό όπλο απλώς και μόνο για να επιτεθεί και να βάλει τέλος στη ζωή όσο περισσότερων κατοίκων μπορεί. Η Laurie Strode το γνωρίζει αυτό, πάντα το γνώριζε και περίμενε αυτή τη στιγμή, για να τον παγιδεύσει. Είναι '’σκέτη κακία'’ άλλωστε, είχε πει ένας ειδικος.

Αν και οι πρωταγωνιστές κατά βάσιν είναι οι ίδιοι (Jamie Lee Curtis ως Laurie Strode και James Jude Courtney ως Michael Myers), η καινούρια ταινία παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στα επίπεδα πρόκλησης τρόμου, αλλά και στα μέσα παραγωγής φόβου, συγκριτικά με το πρωτότυπο.


Αρχικά, μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίσει κανείς τις ατάκες που οι σεναριογράφοι έχουν εντάξει στο κείμενο της ταινίας που εν ολίγοις λένε '’ένας ψυχοπαθής ο οποίος συνίσταται από ψυχιάτρους να μην ελευθερωθεί για κανένα λόγο, κυκλοφορεί ανάμεσα μας'’, οι οποίες είναι μια κινητήριος δύναμη για να συγκροτηθεί ένα κλίμα μυστηρίου αλλά και ανησυχίας. Ένα ραδιόφωνο που παίζει, δύο δημοσιογράφοι που αναζητούν, ένας γιατρός που ψάχνει τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις του Myers.

Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσει να παίζει σημαντικό ρόλο η μουσική του Carpenter,  ο νέος σκηνοθέτης πρόσθεσε τον αιφνιδιασμό αλλά και το splatter στις τεχνικές πρόκλησης τρόμου, καθιστώντας έτσι την ταινία σύγχρονη αλλά και διαχρονική.

Τέλος, πρόκειται για μια παραγωγή με τους ίδιους βασικούς χαρακτήρες που παλεύουν με τα δαιμόνια τους, αλλά που η παρουσία τους δεν κουράζει, και επιπλέον δεν γίνεται έντονα αισθητή από τα πρώτα λεπτά.

Φεύγοντας, θα προβληματιστείτε για το αν η ωμότητα του halloween 40 χρόνια μετά σάς άρεσε περισσότερο από την σχεδόν αόρατη χροιά τρόμου του halloween του 1978.

Τελικά, υπερβαίνει η δύναμη της εικόνας την επιρροή του ήχου, ή μήπως ένας καλός συνδυασμός οδηγεί στη δημιουργία μιας ακόμα πιο πετυχημένης παραγωγής;

Τα σχόλια δικά σας.

Στην odeon veso mare και αυτή την εβδομάδα.

Σταματία Καλλιβωκά


Halloween Trailer #1 (2018) | Movieclips Trailers

Halloween

Τίτλος στα ελληνικά: Η νύχτα με τις μάσκες

Σκηνοθεσία: David Gordon Green

Σενάριο: Jeff Fradley, Danny MC Bride, David Gordon Green´

Είδος: τρόμου

Διάρκεια: 1h 44min

Πρωταγωνιστές: Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton, Virginia Gardner

Γλώσσα παραγωγής: αγγλικά

Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ

Χρώμα Παραγωγής: έγχρωμο

Έτος παραγωγής: 2018

Βασισμένο στους χαρακτήρες της ομώνυμης και πρώτης ταινίας της σειράς ταινιών (αυτής του John Carpenter και της Debra Hill).

Παραγωγή: Miramax