Μέσα στο διάστημα είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το ζήτημα της ανακαίνισης και της συντήρησης του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οδό Μαιζώνος, στην Πάτρα.

Το κτίριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και οι εργασίες που έκανε πριν από μερικούς μήνες ο Δήμος, έδωσαν μία παράταση στο έργο της συντήρησής του, όμως δεν άλλαξαν τα δεδομένα.

Τα δεδομένα λένε ότι το κτίριο έχει ανάγκη από συντήρηση καθώς έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από το χρόνο, από την υγρασία και από τις διάφορες φθορές που έχει υποστεί. Πρόκειται για το κτίριο που στεγάζει πέρα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου, αλλά και την Δημοτική Πινακοθήκη.

Είναι ένα ακίνητο που ανήκει στη δημοτική περιουσία και έχει μεγάλη ιστορική αξία για το Δήμο, αλλά και για τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας. Ένα σύμβολο για τα γράμματα και τις τέχνες αυτής της πόλης, μέσα στο οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, αφού εκεί φιλοξενείται μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της χώρας.

Είναι ένα κτίριο που αξίζει τον ανάλογο σεβασμό και την προσοχή, κάτι που όμως δεν του είχαν δείξει μέχρι τώρα οι φορείς. Ο Δήμος σκοπεύει να δώσει ένα ποσό της τάξεως των 300.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης για την συντήρησή του και ήδη έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για να γίνει μία αρχή πάνω στο ζήτημα αυτό.

Το έργο συμπεριλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και την είσοδο του στην "πράσινη" εποχή, κάτι που θα γλιτώσει το Δήμο από επιπλέον οικονομικά έξοδα και θα βοηθήσει στην προστασία του από την υγρασία.

Η συντήρηση και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου είναι ένα έργο που συμβαδίζει με την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την οποία προβλέπονται η χρηματοδότησή της, πάλι μέσα από το ίδιο πρόγραμμα, με 200.000 ευρώ επιπλέον.

Το ζήτημα όμως της ψηφιοποίησης, ακόμα δεν έχει τρέξει και αναμένεται η προκήρυξη του έργου μέσα τις αρχές του 2019 για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Το σίγουρο είναι ότι ένα ιστορικό ακίνητο στο κέντρο της Πάτρας που έχει μία συμβολική και εμβληματική παρουσία στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της πόλης, πρόκειται να γλιτώσει από τη φθορά του χρόνου.