Σοκάρουν τα στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα φοιτητών του ΑΤΕΙ Πάτρας, στο πλαίσιο της πτυχιακής τους εργασίας με θέμα "Τάσεις και γνώσεις των φοιτητριών του ΤΕΙ για τον ιό HPV".

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του ΑΤΕΙ Πάτρας, ρωτώντας σπουδαστές του ιδρύματος, σχετικά με ζητήματα της σεξουαλικής τους ζωής, το 35% των νέων απολαμβάνουν το σεξ χωρίς την χρήση προφυλακτικού.

Το γεγονός αυτό συμβάλει στην αύξηση των κονδυλωμάτων στους άνδρες, κάτι που αργότερα αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα γεννητικά όργανα των γυναικών.

Ο HPV είναι ο ιός που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας ο οποίος και είναι ο δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες. Ωστόσο, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ανθρώπων, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, αγνοούν εντελώς την ύπαρξη του.

Ελλιπής είναι η ενημέρωση στους νέους ανθρώπους για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου για τον ιό του Aids.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η έρευνα το 29% των νεαρών κοριτσιών δεν έχει κάνει ποτέ του τεστ ΠΑΠ, ενώ ένα ποσοστό που φτάνει το 37% δεν συνηθίζει να επισκέπτεται γυναικολόγο.

Το ανησυχητικό είναι ότι τα κρούσματα εμφάνισης κονδυλωμάτων λόγω της μη χρήσης προφυλακτικού, κυρίως από τους άνδρες, είναι ότι έχουν σημαντική αύξηση στην περιοχή μας, με τις επισκέψεις σε ειδικούς επιστήμονες να είναι ολοένα και πιο συχνές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι νέοι, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ακολουθώντας τις συμβουλές που τους δίνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία αυτά που αποκαλύπτουν την άγνοια κινδύνου που επικρατεί στην νοοτροπία των νέων γύρω από το σεξ και τις σεξουαλικές επαφές τους, συμβαδίζουν με την μείωση του μέσου όρου της ηλικίας της έναρξης της σεξουαλικής ενεργής ζωής που έχει πέσει στην ηλικία των 17.