Η Σαουδική Αραβία έστειλε μια 11μελή ομάδα -στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ένας χημικός και ένας ειδικός τοξικολογίας -στην Κωνσταντινούπολη μετά την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία του φόνου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Ο φόνος του σαουδάραβα δημοσιογράφου -ο οποίος αρχικά υπήρξε σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας της χώρας του και έπειτα έγινε σφοδρός επικριτής της- μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Οι τουρκικές αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας που σύμφωνα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα στοχευμένο χτύπημα.

Ενώ οι αρχές του Ριάντ έχουν παραδεχτεί ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος, μέχρι στιγμής αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται το πτώμα του 59χρονου αγνοούμενου δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, το Ριάντ έστειλε μια 11μελή "ομάδα συγκάλυψης" στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Οκτωβρίου, εννέα δηλαδή ημέρες μετά την εξαφάνιση του αρθρογράφου της Washington Post ύστερα από την είσοδό του στο προξενείο για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο που σχεδίαζε να τελέσει.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο χημικός Αχμέντ Αμπντουλαζίζ Αλτζανόμπι και ο ειδικός στην τοξικολογία Χαλίν Γιαχία αλ Ζαχράνι βρίσκονταν ανάμεσα στην "αποκαλούμενη ομάδα έρευνας", η οποία επισκεπτόταν το προξενείο καθημερινά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προτού εγκαταλείψει την Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου.

Η Σαουδική Αραβία τελικά επέτρεψε στην τουρκική αστυνομία να ερευνήσει το προξενείο για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε όταν εισήλθε στο προξενείο και επιβεβαίωσε ότι το σώμα του διαμελίστηκε.

Ο Γιασίν Ακτάι, ένας σύμβουλος του Ερντογάν, υπονόησε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ότι το πτώμα του Κασόγκι πιθανόν να διαλύθηκε σε οξύ.