Με αφορμή την απώλεια του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Αθανάσιου Παπαναγιώτου, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, δήλωσε:

«Βυζαντινό μουσικό σύμβολο, Άρχοντας του Αναλογίου, ψαλμωδός του Κυρίου και των ψυχών μας, ιεροπρεπής προσωπικότητα που εισέπραττε σεβασμό και αναγνώριση σε υπέρτατες τιμές.

Η τόσο πλούσια Ελληνική γλώσσα κάποιες φορές φτωχαίνει στην απόδοση των χαρακτηριστικών που συνοδεύουν έναν εκλιπόντα. Κάτι τέτοιο ισχύει στη νιοστή, στην περίπτωση του Αθανάσιου Παπαναγιώτου.
Επί 48 χρόνια ο Θείος υμνωδός κοσμούσε το ιερό Αναλόγιο του Πολιούχου μας Αγίου Ανδρέα. Καλλικέλαδος, μεγαλοπρεπής, με πατριαρχικό ύφος, σκορπούσε ρίγη συγκίνησης, πιστός σε μια βυζαντινή τελετουργική παράδοση, που εναντιωνόταν στις καινοφανείς αυθαιρεσίες των «νεοεξηγητών».

Ο Αθανάσιος Παπαναγιώτου, ξέχωρα από την προσήλωσή του στην Θεία υμνολογία, ήταν ένα απλός, γλυκύτατος κι ευπροσήγορος άνθρωπος, αγωνιστής της ζωής, άριστος οικογενειάρχης, που στωικά δέχθηκε την απώλεια του γιου του και με περισσή θερμή συνέχισε να υμνεί και να δοξολογεί τον Πλάστη και Δημιουργό μας.

Εν κατακλείδι, ήταν πράγματι ο αναμφισβήτητος «Άρχοντας» της Πάτρας, ενώ βεβαίως η φήμη της τέχνης του ξεπερνούσε κατά πολύ τα στενά τοπικά όρια. Τον Άρχοντα αυτόν του αναλογίου που απολάμβανε και επιβράβευε το πανελλήνιο κατά τις εορταστικές τελετές του Πολιούχου μας, που ετίμησε η τοπική μας Εκκλησία δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσόστομου, δεν ανεκήρυξε επισήμως Άρχοντα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως όφειλε… Δυστυχώς αυτή η δυσαρμονία έχει παρατηρηθεί και σε πολλές άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Λίγη σημασία ωστόσο έχει! Και ο Αθάνασιος Παπαναγιώτου ως σπάνια μουσική προσωπικότητα, που τόσα έχει προσφέρει στη πόλη και την τέχνη και πολλοί άλλοι μεγάλοι που στερήθηκαν αυτής της επίσημης ανακηρύξεως, έχουν καταξιωθεί ως πραγματικοί Άρχοντες στην συνείδηση και την ψυχή του λαού μας!
Ευξώμεθα ουν, φιλόμουσος ομήγυρις και μακαρίσωμεν αυτόν!
Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε Πρωτοψάλτα των Πατρών»!