Το ΔΗΠΕΘΕ και ο Δήμος Πατρέων προβάλλει συνεχώς μέσω ανακοινώσεων και δελτίων τύπου με διθυράμβους τις νέες παραγωγές του. Αυτό είναι θεμιτό και απαραίτητο για την προώθηση τόσο του Θεάτρου αλλά και της προσέλκυσης πολιτών στις δραστηριότητές του.

Όμως όταν μέσω αυτών γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η πραγματική κατάσταση τότε αυτό είναι ύποπτο και πολιτικά κατακριτέο.

  • Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του Θεάτρου που οι παραγωγές και οι συντελεστές τους γίνονται γνωστές στα μέλη του Δ.Σ (τουλάχιστον της αντιπολίτευσης) από τον Τοπικό και Αθηναϊκό τύπο.
  • Είναι η πρώτη φορά που προγραμματίζονται παραγωγές χωρίς να έχει κατατεθεί έστω και στοιχειωδώς μία εκτίμηση κόστους.
  • Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται (έστω και με αυτό τον τρόπο) η επόμενη καλοκαιρινή παραγωγή στο τέλος του καλοκαιριού, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει η στοιχειώδης αποτίμηση της προηγούμενης καλοκαιρινής παραγωγής, παρόλο που έχει επανειλημμένως ζητηθεί να έρθει στο Δ.Σ
  • Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ανακοίνωση περί Πατρινοκεντρικών παραγωγών (θετικό αυτό) και την ίδια στιγμή οι Πατρινοί συντελεστές αγγίζουν δεν αγγίζουν το 20%. Ακόμα και πιθανή αύξηση του ποσοστού οφείλεται σε τυχαία γεγονότα όπως η παραίτηση την τελευταία στιγμή Αθηναίων συντελεστών.
  • Είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία της Δραματικής Σχολής που γίνεται προσπάθεια συστηματική και εν κρυπτό να αλλάξει το προφίλ της σε κάτι άλλο άγνωστο σε όλους.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσακίρης υπερβαίνει τον ρόλο του ως καλλιτεχνικός Διευθυντής .

Έχοντας την αντίληψη ότι το θέατρο του ανήκει, εκμεταλλεύεται την επιθυμία και την τακτική της Δημοτικής αρχής και του ΚΚΕ να καπηλεύεται οτιδήποτε θετικό και να οικειοποιείται κάθε θεσμό, έτσι αγνοεί τους πάντες και τα πάντα μιλώντας μόνος του απευθείας στον Δήμαρχο και στον Περισσό όπου και παίρνει πιθανώς έγκριση για τις ενέργειές του.

Λόγω αυτής της τακτικής δημιουργήθηκε και η οξύτητα στο τελευταίο Δ.Σ. για την Δραματική σχολή. Εδώ και μήνες ( από την Άνοιξη συγκεκριμένα) έχουμε ζητήσει να γίνει συζήτηση για την Σχολή παρόντος του Διευθυντή σπουδών. Ο κ. Τσακίρης και πάλι υπερβαίνοντας τον ρόλο του υπεκφεύγει, κωλυσιεργεί και αρνείται να συζητηθεί το θέμα μέχρι που έφτασε Νοέμβριος. Τώρα πια που αποδέχτηκαν τη πρόταση μας να γίνει συνεδρίαση με θέμα την πορεία και τη λειτουργία της δραματικής σχολής ας ελπίσουμε να μην παραπεμφθεί στις καλένδες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σχολή είναι μέρος του ΔΗΠΕΘΕ με ανώτατο όργανο το ΔΣ. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε αυτό το θέμα είναι ο διοικητικός προϊστάμενος, ρόλος που εκπορεύεται εκ της ιδιότητά του. Τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας τον κάνει ο Διευθυντής Σπουδών. Η όποια απόφαση να αλλάξει ο σχεδιασμός και τα πρόσωπα υλοποίησης του περνάει μέσα από το ΔΣ και δεν είναι αρμοδιότητά του. Ούτε μπορεί κάποιο αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. να δηλώνει υπεύθυνος της δραματικής σχολής!! μόνο και μόνο επειδή ανήκει στη δημοτική πλειοψηφία..

Θυμίζουμε στη δημοτική αρχή Πελετίδη ότι:

Η Δραματική Σχολή δημιουργήθηκε στην Πάτρα με στόχο να δημιουργηθεί μία σχολή με χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στις υπόλοιπες σχολές στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Στόχος ήταν να εξοπλίζονται οι ηθοποιοί σχεδόν ισότιμα με όλα τα στοιχεία που απαιτεί η σύγχρονη «αγορά» του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Δραματουργία, Χορός, Τραγούδι, Μουσική, Κίνηση κλπ.) Θεωρήθηκε ότι αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να μην δημιουργηθεί άλλος ένας εκπαιδευτικός πυρήνας παραγωγής ανέργων. Ταυτόχρονα η Πάτρα τόσο το ΔΗΠΕΘΕ όσο και οι υπόλοιπες σκηνές στην πόλη θα είχαν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους αποφοίτους ώστε να μπολιαστεί ο τοπικός χώρος του θεάτρου με νέο ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο κατάλληλα. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος της επιτυχίας της σχολής που την αναζητούν νέοι από όλοι την Ελλάδα κάνοντας τεράστιες θυσίες και μάλιστα μέσα στην κρίση.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το θέμα μοιραία οδηγεί στην απαξίωση και στο κλείσιμο της σχολής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι λεπτομέρειες σχεδιασμού του προφανώς είναι αντικείμενο του Διευθυντή σπουδών και μόνο. Άλλωστε γι αυτό το λόγο επιλέχτηκε.

Φαίνεται ότι ούτε αυτό είναι κατανοητό στον καλλιτεχνικό Διευθυντή και αντιμετωπίζει την δραματική Σχολή γραφειοκρατικά κάνοντας όμως και κινήσεις μήπως βολευτεί και κανένας δικός μας (προσωπικός ή κομματικός φίλος και γνωστός).

Το ΔΗΠΕΘΕ έχει καταφέρει, εκτός από το ότι να είναι γνωστό στους κύκλους του θεάτρου πανελληνίως, να έχει δράσεις που να προσεγγίζουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Ίσως είναι ο μεγαλύτερος λαϊκός πολιτιστικός θεσμός της πόλης. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την προώθηση οποιασδήποτε προσωπικής ή κομματικής φιλοδοξίας.

Θα παλεύουμε μέχρι τέλους ώστε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το μεγαλύτερο περιφερειακό θέατρο της χώρας να μην βγει περισσότερο πληγωμένο από όλες αυτές τις ενέργειες οι οποίες γίνονται με σταθερό και υπόγειο τρόπο.