Μπορεί η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν να πέρασε και το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για το φετινό καλοκαίρι, το culture and shopping, να ολοκληρώθηκε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι τουρίστες έχουν φύγει από τα ξενοδοχεία της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδος.

Το αντίθετο θα λέγαμε εμείς. Συνεχίζουν να έρχονται. Απόδειξη πάνω σε αυτό είναι ότι τα ξενοδοχεία της περιοχής, πριν από μερικές μέρες, τέλη Οκτωβρίου, ζητούσαν από τους υπεύθυνους του προγράμματος, τους γνωστούς πλέον χάρτες, για να τους δώσουν στους τουρίστες που ενδιαφέρονταν να έρθουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα και να περιπλανηθούν στην αγορά και στα αξιοθέατα της.

Σαν γενική αποτίμηση του προγράμματος, το culture and shopping έφερε και φέτος το καλοκαίρι στην Πάτρα χιλιάδες τουρίστες που έφτασαν κυρίως μέσω του αεροδρομίου του Αράξου, στην Δυτική Ελλάδα, θέλοντας να περάσουν τις διακοπές τους ή ένα μέρος αυτών στην περιοχή μας.

Η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου του Αράξου, παρουσίασε αύξηση στην τουριστική κίνηση, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, όπου αξίζει να σημειωθεί ο τουρισμός είχε πιάσει το "κόκκινο".

Περισσότεροι επισκέπτες από τις χώρες της Ευρώπης

Η ανοδική τάση που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια η Δυτική Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού συνεχίστηκε έτσι και φέτος, ενώ η Πάτρα οφείλει σε ένα μεγάλο βαθμό τους τουρίστες που επισκέφτηκαν την πόλη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε μέσα από το Επιμελητήριο Αχαΐας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος οι εκδρομές των tours operators προς την Πάτρα και οι επισκέψεις των ξένων τουριστών, κινήθηκαν στα ίδια περίπου ποσοστά του καλοκαιριού του 2017.

Αυτό που θα μπορούσε να υπογραμμίσει κανείς συγκρίνοντας το πρόγραμμα τα τελευταία δύο καλοκαίρια που έχει περάσει σε μία ώριμη φάση θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι φέτος υπήρξε μεγάλη αύξηση των τουριστών που προέρχονταν από χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανοί, Γάλλοι, Πολωνοί, κτλ, ενώ παρουσίασε μία πτώση ο αριθμός των τουριστών που προέρχονταν από την Ρωσία.

Οι ξένοι επισκέπτες, δηλαδή, που είχε η Πάτρα το φετινό καλοκαίρι ήταν κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες και όχι τόσο από την Ρωσία όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ρώσικη αγορά ήταν ο κύριος τροφοδότης της τουριστικής δυναμικής της Δυτικής Ελλάδος.

Οι τουρίστες τόνωσαν κάπως τη "νεκρή" αγορά

Η αγορά της Πάτρας μέσα από το πρόγραμμα είχε σημαντικά οφέλη αφού οι περισσότεροι από τους τουρίστες συνδύαζαν τις βόλτες τους στη Άνω Πόλη, στο Κάστρο, στην Αχαία Κλάους ή στον Άγιο Ανδρέα, με ορισμένα ψώνια, κυρίως από καταστήματα με εποχικά είδη.

Ψώνια σε σχεδόν νεκρές περιόδους στην εμπορική αγορά της Πάτρας, στην καρδιά του καλοκαιριού. "Εμείς μέσα από το πρόγραμμα αυτό φέραμε και το φετινό καλοκαίρι κόσμο στην Πάτρα, έχοντας συνεργασία με τους tours operators, αλλά και με 54 ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδος που δεν σταματούσαν όλο αυτό το διάστημα να μας ζητούν χάρτες για την εξυπηρέτηση των τουριστών" τονίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Νάσος Νταβός.

"Αυτό δείχνει ότι το ενδιαφέρον των τουριστών που έρχονταν στην Δυτική Ελλάδα ήταν μεγάλο, ενδιαφέρον σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται ακόμα και τώρα, ενώ έχουμε μπει στον Νοέμβριο. Θεωρούμε ότι και το φετινό καλοκαίρι το culture and shopping εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό του".

Μακάρι θα λέγαμε εμείς να βοήθησε επίσης στο να καταλάβουν οι φορείς της περιοχής  την τουριστική δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η πόλη, ενεργώντας έτσι ώστε να συντελέσουν από κοινού στην ανάδειξη του τομέα του τουρισμού. Ένας τομέας που μπορεί να δώσει πολλά στην Πάτρα.