Ένας από τους βασικούς στόχους ενός Δήμου πρέπει να είναι η αξιοποίηση και η συντήρηση της περιουσίας που έχει.

Τη συντήρηση των ακινήτων απαιτεί ο σεβασμός που χρειάζεται να έχει απέναντι στην ιστορία της πόλης του, αλλά και τους πολίτες της. Στον Δήμο της Πάτρας η ανάγκη για την συντήρηση των κτιρίων που ανήκουν στην περιουσία του είναι μεγάλη αφού όλα σχεδόν τα κτίρια που του ανήκουν είναι αρκετά παλαιά σε ηλικία και έχουν υποστεί πολλές φθορές από την υγρασία και τον χρόνο.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν σε περιόδους που υπήρχαν οι αντίστοιχες ευκαιρίες (παράδειγμα ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006) και αρκετό ρευστό χρήμα στο να συντηρήσουν τα κτίρια αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι νεοκλασικά ή αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη. Έτσι, και ενώ πολλά από αυτά εντάχθηκαν τελικά σε διάφορα προγράμματα του ΕΠΣΑ - τα περισσότερα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - υπήρξαν και άλλα που έμειναν εκτός.

Κτίρια όπως το Δημοτικό Ωδείο (το πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο) ή το Δημοτικό Μέγαρο στην Μαιζώνος. Το Δημοτικό Ωδείο, στην Αράτου και στην Μαιζώνος, καταρρέει και όσο περνάει ο καιρός και δεν γίνεται κάτι, τόσο η κατάσταση για αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, μοιάζει μη αναστρέψιμη. Ο Δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού έψαξε το όλο θέμα και προσπάθησε να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα προκειμένου να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της ανακαίνισης του, δεν τα κατάφερε.


Πλέον είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην συντήρηση του μέσα από δικούς του οικονομικούς πόρους τη στιγμή που αυτοί δεν υπάρχουν. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις που όπως δείχνει και η κατάσταση του κτιρίου είναι αναγκαίες. Πιο καλή είναι η κατάσταση του Δημοτικού Μεγάρου στην οδό Μαιζώνος.

Πρόκειται για ένα ακόμα υπέροχο κτίριο στο κέντρο της Πάτρας. Εκεί δεν επιβάλλεται μέχρι ώρας να γίνει κάποια επείγουσα εργασία, όμως, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα, η εξωτερική του επιφάνεια είναι σε κακή κατάσταση από τους βανδαλισμούς και τα συνθήματα των γνωστών αγνώστων.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετά ακόμα κτίρια της δημοτικής περιουσίας που χρειάζονται συντήρηση και σε πολλές περιπτώσεις αναδιαμόρφωση, με τον Δήμο να αναζητά προγράμματα για να τα εντάξει και να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτίριο στην Κανακάρη, μεταξύ Φιλοποίμενος και Γούναρη, που έχει δοθεί στον Δήμο, ύστερα από δωρεά πολίτη, είναι σε κακή κατάσταση και δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση για την αξιοποίηση του.


Συντήρηση θέλει και το κτίριο των Δημοτικών Λουτρών στην Γούναρη, που έχει μια κακή εικόνα σε γενικές γραμμές, κυρίως εξωτερικά. 

Πάντως πολλά από αυτά τα κτίρια της δημοτικής περιουσίας που είναι σε κακή κατάσταση θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε έτσι για αρκετό καιρό ακόμα, με δεδομένο ότι και να βρεθεί κάποιο πρόγραμμα για να ενταχτούν χρειάζεται ένα διάστημα τουλάχιστον τριών και τεσσάρων χρόνων για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης της.

Ωστόσο, μέχρι ώρας υπάρχουν και αρκετά ιστορικά - εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Πάτρας που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το πρώην Αρσάκειο, το κτίριο της Μανιακίου (σε αυτό ξεκίνησαν οι εργασίες), το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, αλλά και η Δημοτική Βιβλιοθήκη.