Σάλο έχει προκαλέσει στην Πολωνία ένα video game που επιτρέπει στους παίκτες να παίζουν το ρόλο ενός αξιωματικού των SS σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και να αποφασίζουν ποιους κρατούμενους θα στείλουν στους θαλάμους αερίων.

Η εισαγγελία της Βαρσοβίας και το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της χώρας διεξάγουν έρευνα για το video game “Cost of Freedom” («Τίμημα της Ελευθερίας») που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά και το οποίο φέρεται να ανέπτυξε μια ουκρανική εταιρεία.

Στο τρέιλερ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο διακρίνονται κρατούμενοι να μεταφέρονται σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σαν εκείνο του Άουσβιτς, ενώ οι παίκτες μπορούν να να επιλέξουν αν θα παίξουν το ρόλο αιχμαλώτων που επαναστατούν ή φρουρών Ναζί. Ενώ περιλαμβάνει και πολύ σκληρές σκηνές με κρατουμένους να παραδίδονται στην πυρά ή να κείτονται νεκροί στα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας η έρευνα αφορά στο κατά πόσον διαπράττεται το έγκλημα «της προσβολής του Πολωνικού έθνους και της προώθησης ενός φασιστικού καθεστώτος».

Τo video game φαίνεται ότι κάνει επανειλημμένες αναφορές σε «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου», φράση λίαν προσβλητική στη χώρα, καθώς τα στρατόπεδα αυτά τα είχαν στήσει οι Ναζί. Ο Πολωνός δημοσιογράφος Βόιτσεχ Βιμπρανόφσκι πιστεύει ότι το παιχνίδι αυτό ίσως αναπτύχθηκε στη Ρωσία, ώστε να δυσφημίσει την Ουκρανία και να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Κιέβου-Βαρσοβίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το videogame θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αν δεν το απαγορέψουν μέχρι τότε οι Αρχές.