Το Chihuahua Julep, είναι ένα κοκτέιλ μπαρ που άνοιξε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Αύγουστο και απαγόρευσε σε όσους το επισκέπτονται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, με στόχο να ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση των πελατών τους.

Αρχικά, οι ιδιοκτήτες του Chihuahua Julep ενθάρρυναν τους πελάτες να βάλουν τα κινητά τους στην άκρη, ώστε το φως από τις οθόνες τους να μην «καταστρέψει» την ατμόσφαιρα του μπαρ και παρατήρησαν ότι όσο ακολούθησαν τη συμβουλή τους, φάνηκαν πιο χαλαροί και ταυτόχρονα περισσότερο αφοσιωμένοι στις συνομιλίες με τους φίλους τους. Αποφάσισαν όμως, να πάνε ένα βήμα πιο πέρα αυτή την ιδέα τους κι έτσι επέβαλαν οριστική απαγόρευση στις φορητές συσκευές. Όποιος θέλει να απολαύσει επομένως ένα ποτό μέσα στο μπαρ θα πρέπει να αποθηκεύσει το τηλέφωνό του μέσα σε ένα κουτί μόλις φτάσει, όπως αναφέρει το perierga.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι η απόφαση που πήραμε είχε αντίκρισμα. Οι άνθρωποι χρειάζονται πραγματικά κάποιες στιγμές… ηρεμίας από την ταραχώδη καθημερινή τους ζωή και να αφήσουν για λίγο στην άκρη το κινητό τους, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκαναν», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του μπαρ. «Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι τόσο διαφορετική όταν τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σε… απόσταση», πρόσθεσε.

Ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους Φινλανδούς, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι περίπου το 90% των χρηστών κινητών τηλεφώνων είναι εθισμένοι.

Το Chihuahua Julep βέβαια, δεν είναι το πρώτο μπαρ στον κόσμο για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων. Πριν από δύο χρόνια, ο ιδιοκτήτης του The Gin Tub, μιας παμπ στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου, εγκατέστησε ένα «κλουβί» στο οποίο απέκλεισε το σήμα κάθε κινητού τηλεφώνου.